Nagyvilág

Oroszországhoz csatlakozna a Krím félsziget

Az RT orosz hírcsatorna weboldala szerint március 16-án népszavazást fognak tartani a Krím félsziget "státusáról". Ezt a régió miniszterelnök-helyettese, Rusztam Temirgaljev mondta csütörtökön az ITAR-TASS orosz hírügynökségnek.

A krími lakosok arról dönthetnek majd, hogy a félsziget Ukrajna része maradjon vagy csatlakozzék Oroszországhoz. A referendum résztvevőinek az alábbi kérdésekre kell választ adniuk:

  • Egyetért-e ön azzal, hogy a Krím félsziget az Orosz Föderáció alkotmányos részévé váljon?
  • Egyetért-e azzal, hogy visszaállítsák a Krím félszget 1992-es alkotmányát?

A parlament korábban május 25-re – az ukrán elnökválasztással azonos napra – népszavazást írt ki a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről, majd két napra rá a referendum időpontját előre hozta március 30-ra. A mostani népszavazás még két héttel korábban lenne, ráadásul a teljes elszakadásról. A különleges státust élvező Szvesztopol városi tanácsa ezen a napon ugyancsak népszavazást írt ki március 16-ra arról, hogy e város Oroszország részévé váljon-e.

Az 1992-es alkotmány szerint a Krím félsziget autonóm köztársaság, ám Ukrajna részeként, közös megállapodások alapján Kijev fennhatósága alatt áll.

Egy kírmi képviselő szerint Szevasztopol lakossága is részt vesz majd a népszavazáson, annak ellenére, hogy a városnak speciális státusza van a félszigeten belül.

Mindeközben a krími parlament névtelen szavazás útján elvi döntést hozott az Oroszországhoz történő csatlakozásról és felkérte az orosz vezetést, hogy segítse a folyamatot. Az RT és az ITAR-TASS szerint a parlamenti döntést több ezren ünneplik a plénum épülete előtt.

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői a múlt pénteken hagyták jóvá a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét. A parlament előző napon menesztette a korábbi kormányt, és Szerhij Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

Az ukrán törvényszék az ügyészség kérésére csütörtökön elfogató parancsot adott ki Akszjonov és Volodimir Konsztantinov parlamenti elnök ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik