Nagyvilág

Eltörölték a szükségállapotot 3 év után

Tunéziában már nem lőhetnek azonnal a rendőrök és katonák, ha valaki nem engedelmeskedik nekik.

A köztársasági elnök által kiadott rendelet az ország egész területén eltörli a szükségállapotot március 5-től kezdődően. Az államfő, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, előzetesen egyeztetett a parlament elnökével, a kormányfővel, valamint a nemzetbiztonsági tanáccsal is.

“A rendkívüli állapot visszavonása nem korlátozza a törvények végrehajtását felügyelő biztonsági erők eszközeit, és nem akadályozza a hadsereg bevetését sem szükség esetén” – közölte az elnöki hivatal.

A rendelet értelmében kezdetben kijárási tilalom lépett életbe az ország területén délután öttől reggel hétig, és tilos volt háromnál több embernek csoportosulnia. A szabadságjogok korlátozása idővel enyhült, a rendőrségnek és a hadseregnek adott különleges jogosítványok azonban egészen mostanáig életben maradtak, a katonák és a rendőrök például rögtön fegyvert használhattak, ha valaki nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Marzúki tavaly novemberben jelentette be, hogy nyolc hónappal, június végéig meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Az államfő nem fűzött magyarázatot a döntéshez, elemzők szerint az akkoriban fokozódó dzsihadista erőszak hozzájárulhatott a határozathoz, amely széles jogköröket adott a rendőrségnek és a hadseregnek.

A rendfenntartó erőknek az utóbbi években az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyvereseivel is harcolniuk kellett, Mehdi Dzsemaa tunéziai miniszterelnök azonban hétfőn arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet javult Tunéziában. Az észak-afrikai arab országban a Zin el-Abidin ben Ali diktátor uralmát megdöntő népfelkelés miatt vezettek be rendkívüli állapotot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik