Nagyvilág

Bukott egy orosz titkosügynök Krímen

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik nyugalmazott tisztje az ukrán tévéhíradó krími bejátszásában felismerte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik ügynökét - jelentette csütörtökre virradóra az UNIAN hírügynökség.

A SZBU volt tisztje közölte a Szabadság Rádióval, hogy a Krím félsziget megszállásáról szóló szerdai rendkívüli tévéhíradóban ismerte fel az “orosz csekistát”. Elmondta, hogy régebbről ismerte az FSZB-ügynököt, 2007-2008-ban futott össze vele a Dnyeszter-melléken. Az illetőt szerinte Andrej Jurjevics Csecseljnek hívják, a férfi orosz állampolgár, és annak idején az orosz hadsereg katonai megfigyelőjeként tevékenykedett a Dnyeszter menti Köztársaságban. Csecselj a rendkívüli helyzetek kezelésére szakosodott, külföldön állomásozó orosz csapatokhoz rendelt FSZB-ügynök – tette hozzá.

Az SZBU szerint az orosz titkosügynök jelenleg ugyanolyan feladatot lát el a Krímben, mind annak idején a Dnyeszter-melléken, jelesül különleges hírszerző, megfigyelő és ellenőrző küldetést teljesít az orosz katonák nyújtotta fedezékben.

A krími válsággal összefüggésben egyre gyakrabban kerül szóba az, hogy a dél-ukrajnai területnek valószínűleg ugyanolyan jogállása lesz, mint a zömmel orosz anyanyelvűek lakta Dnyeszter menti területnek, amely 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovából, s 1992-ben 15 ezer halottat követelő háborút is vívott vele. A területnek önálló jogi és közigazgatási rendszere van, de egyetlen állam sem ismerte el függetlennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik