Nagyvilág

Nem jött össze az orosz-ukrán találkozó Párizsban

Az Egyesült Államok szerint nem született megállapodás Oroszországgal az ukrajnai válságrendezéséről, mint ahogy azt korábban Szergej Lavrov állította orosz újságíróknak. Az orosz külügyminiszter nem volt hajlandó egy tárgyalóasztalhoz ülni ukrán kollegájával.

“Nem született semmilyen megállapodás ezen az egyeztetésen és nem is lesz soha az ukrán kormány közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy amerikai diplomáciai forrás Lavrov és amerikai kollegája, John Kerry kétoldalú megbeszélésével kapcsolatban.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió kamerája előtt Lavrov azt mondta, hogy megvitatták azokat a lépéseket, amelyek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Oroszország-NATO Tanács és más nemzetközi szervezetek tesznek, amelyek azonban az orosz külügyminiszter kijelentése szerint nem segítik a párbeszéd és az építő együttműködés atmoszférájának a megteremtését.

Lavrov nem találkozott ukrán kollégájával

Lavrov szerint John Kerry elismerte, hogy meg kell teremteni a párbeszédhez szükséges légkört, és hogy “a fenyegetések és ultimátumok közepette nagyon nehéz azokkal a becsületes megállapodásokkal foglalkozni”, amelyek később segítenek az ukrán népnek megszilárdítani a helyzetet.

“Megállapodtuk abban, hogy minden ukránnak segíteni kell azoknak a megállapodások teljesítésében, amelyeket február 21-én Kijevben értek el” – hangoztatta Lavrov.

Lavrov a nyilatkozat után azonnal a francia külügyminisztériumba sietett, ahol Laurent Fabius francia, John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német és William Hague brit külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője várták őt egyeztetésre. Ott viszont továbbra sem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz  ülni Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszterrel, és távozott.

Amikor az újságírók rákérdeztek arra, hogy találkozott-e ukrán kollegájával, Lavrov annyit mondott: “Ki az? Én nem láttam senkit”. Az amerikai és a brit diplomácia egész nap megpróbált nyomás gyakorolni Lavrovra, hogy közvetlenül egyeztessen ukrán kollegájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik