Nagyvilág

Fegyveresek űzték el az ENSZ-megbízottat a Krímről

Oroszbarát demonstrálók kényszerítették távozásra a félszigetről.

Robert Serry ENSZ-megbízott távozni kényszerült az ukrajnai Krím félszigetről szerdán, miután fegyveresek feltartóztatták, majd beszorították egy kávéházba, és megadásra kényszerítették – jelentette James Mates, a brit ITN televízió tudósítója a helyszínről.

Először a holland diplomata elrablásáról szóló hírek láttak napvilágot, azonban Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes ezeket később cáfolta és elmondta, hogy a küldöttet fegyveres férfiak tartóztatták fel, amikor megpróbálta elhagyni autójával a szimferopoli haditengerészeti főparancsnokságot. Az útonállók arra szólították fel a világszervezet megbízottját, hogy hagyja el a félszigetet, Serry ezt elutasította, mivel azonban körülállták a kocsit, kiszállt a gépjárműből, és gyalog próbált tovább menni. A férfi végül egy kávéházban keresett menedéket zaklatói elől.

Mates beszámolója szerint a kávézót oroszbarát tüntetők vették körül. Amikor a küldött végül beleegyezett, hogy véget vet a megbízásának, a repülőtérre induló egyik autóhoz kísérték a tömegen keresztül. A csődület tagjai eközben azt skandálták, hogy: “Putyin! Putyin!”. Az újságíró később hozzátette, az ENSZ-megbízott azt mondta neki, hogy “nagyon boldogan elhagyja a Krím félszigetet, ha ez elősegíti a feszültség csillapítását”. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint Serry jól van, fel akar szállni egy Kijevbe tartó repülőgépre.

Az ENSZ küldöttjének eredetileg szombaton kellett volna a Krímbe repülnie, de a feszült helyzet és logisztikai problémák miatt eltolódott az útja.

Elhurcoltak egy magas rangú ukrán tisztet

Az emberrablókkal folytatott sikeres tárgyalások után kiszabadult szerda este a néhány órával korábban foglyul ejtett Mihajlo Koval határőrtábornok – közölte az ukrán állami határszolgálat sajtóosztálya.

A nyomozást végzőknek forró nyomon sikerült megállapítaniuk a vezérezredes hollétét. “A magas rangú tiszt, aki jelenleg az ukrán határőrségnek a Krími Autonóm Köztársaságban kialakult helyzettel foglalkozó operatív csoportját vezeti, folytatja munkáját” – áll az ukrán határőrség közleményében. Mihajlo Kovalt szerda délután rabolta el körülbelül negyven támadó – zömében motorosok – a jaltai határátkelő közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik