Nagyvilág

Kárpátalján új kormányzó állt munkába

A hétvégén kinevezett Valerij Luncsenkót két nap múlva iktatják be hivatalosan, de már tárgyalt az árvízvédelemről és a rendőri vezetőkről.

Első intézkedéseként Luncsenko utasította a kárpátaljai katasztrófavédelmi hatóságot, hogy fokozza a felkészülést az esetleges tavaszi áradásokra a lakosság védelme érdekében. Találkozott az ungvári tüntetők képviselőivel, köztük a Polgári Konvent, az önvédelmi alakulatok vezetőivel és a kijevi események kárpátaljai részvevőivel – adta hírül a Csasz Zakarpattya kárpátaljai hírportál.

A jelentés szerint a tüntetők közölték vele, hogy aggályosnak tartják Vaszil Turdaj huszti rendőrezredesnek a megyei rendőrség parancsnokává történt kinevezését. Szerintük folt esett a tiszt szakmai becsületén, amikor futni hagyott a felelősségre vonás elől egy helyi gazdasági vezetőt, aki részegen két halálos áldozatot követelő, nagy társadalmi visszhangot kiváltó közlekedési balesetet okozott Huszton. Végül abban állapodtak meg, hogy 90 nap próbaidőt adnak a rendőri vezetőnek. A tüntetők kifejtették az új kormányzónak a megye stratégiai fejlesztésével kapcsolatos javaslataikat, és megegyeztek, hogy havi rendszerességgel találkoznak a hatalom és a közösség közötti együttműködés koordinálása céljából.

Luncsenko munkaértekezletet tartott a megyei állami közigazgatási hivatal főosztályvezetőinek részvételével, akiket arra utasított, hogy biztosítsák a megye létfontosságú intézményeinek és a gazdasági ágazatoknak a zavartalan működését.

Az új kormányzó találkozott a kárpátaljai rendvédelmi szervek – a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU és az ügyészség – vezetőivel, meghallgatta beszámolójukat a kárpátaljai helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik