Nagyvilág

Élőben kelt ki Putyinék ellen az orosz hírtelevízió arca

Elköszönése előtt indulatos hangon, élőben kelt ki Oroszország ukrajnai katonai beavatkozása ellen a RT (Russia Today) orosz hírtelevízió angol nyelvű adásának egyik műsorvezetője Abby Martin hétfőn.

Mint mondta, csak azért mert az RT-nek dolgozik, nem jelenti azt, hogy nem rendelkezik szerkesztői függetlenséggel, ezért minden körülmények között, szívből ellenezni fogja, ha egy szuverén állam belügyeibe egy másik beavatkozik.

Martin közölte, hogy amit Oroszország Ukrajnával tesz, az helytelen. „A katonai beavatkozás sohasem lehet megfelelő válasz a hasonló konfliktusokra, és nem azért ülök itt, hogy bocsánatot kérjek vagy védjem a katonai agressziót” – tette hozzá.

Szerinte a „globális sakkjáték” legnagyobb vesztesei az Ukrajnában élő emberek. „Csak reménykedhetünk, hogy a szörnyű helyzet békés megoldással zárul és nem robban ki egy újabb hidegháború a nagyhatalmak között” – adott hangot véleményének. „Addig is az igazságot mondom el, ahogyan én látom” – jelentette ki Martin.

A RT (vagy Russia Today) televízió, egy az orosz állam által 2005-ben életre hívott nonprofit szervezet, amely több nyelven sugároz hírműsort a világ több pontján, így az Egyesült Államokban is. A Kreml szócsövének is tartják.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem gyakori, de előfordul az RT-n, hogy a külföldi tudósítók és műsorvezetők kritikával illetik az orosz kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik