Nagyvilág

Turcsinov nem egyezik bele a nyelvtörvény eltörlésébe

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő hétfői kijevi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti határozatot.

A parlament kedden munkacsoportot hoz létre – mondta el Olekszandr Turcsinov, és hozzátette, hogy a testület egy olyan új nyelvtörvénytervezet dolgoz ki, amely “lehetőséget teremt minden Ukrajnában használatos nyelv fejlődésére.” Hangsúlyozta, hogy semmilyen megkülönböztetés nem lesz nyelvi, nemzetiségi, vallási és felekezeti hovatartozás szerint Ukrajnában. “A demokratikus vezetés ezt mindenki számára garantálja” – szögezte le.

A 2012 nyarán életbe lépett nyelvtörvény lehetőséget biztosít a nemzeti kisebbségeknek arra, hogy hivatalosan is használhatják anyanyelvüket, ha arányuk eléri a 10 százalékot egy közigazgatási egységen belül. A múlt hónap végén hozott határozatot a parlament a nyelvtörvény eltörléséről, amely Ukrajnában és külföldön, különösen a szomszédos országokban komoly nemtetszést váltott ki.

Turcsinov a krími helyzetre rátérve továbbra is feszültnek minősítette azt. Szavai szerint egyre nő az orosz katonai jelenlét a dél-ukrajnai félszigeten. Rámutatott arra, hogy az orosz fekete-tengeri flotta Szevasztopolban elzárta a tengeri kijáratot az ukrán hadihajók elől. Kiemelte, hogy Ukrajna nem pusztán erkölcsi támogatást, hanem valódi segítséget vár a világ nagyhatalmaitól a Krímben kialakult helyzet megoldásában. Hozzáfűzte,hogy reményei szerint ezt meg is kapja Ukrajna.

Felszólította Oroszország vezetését, hogy hagyjon fel a “provokációkkal, az erőszakkal és a kalózkodással”. Figyelmeztetett, hogy ezek bűncselekmények, amelyekért az orosz vezetőknek majd felelniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik