Nagyvilág

Nem kapnak több külföldi filmet a kínaiak

Marad a szigor. Az idén is csak 34 nem hazai alkotást szabad vetíteni a majdnem másfélmilliárd lakosú országban.

Nem emeli idén a Kínában bemutatható külföldi filmek számát a kínai televízióhatóság – írja a sina.com hírportál.

Az állami rádió-, film- és televízió-főhatóságot (SARFT)döntése szerint az idén 34 külföldi film mutatható be a kelet-ázsiai országban. Ez megegyezik a 2012-ben meghatározott kvótával.

Az előírások szerint 20 lehet hagyományos mozi, 14-et ugyanakkor Imax vagy 3D-s változatban kell bemutatni. Másik korlátozás, hogy a külföldi filmgyártók a bevételek mindössze egynegyedét kaphatják meg, ez az arány sem változik 2014-ben.

A Hollywood Reporter amerikai szakmai portál értesüléseire hivatkozva korábban több nagy kínai újság is a kvóta megemelésének lehetőségéről írt.

A világ második legnagyobb és a leggyorsabban fejlődő mozipiacának számító országban ezért számos szervezet lobbizik, a kínai filmipar képviselői ugyanakkor a hazai gyártók érdekeit hangsúlyozva a szigor fenntartása mellett kardoskodnak.

Tavaly összesen 638 film készült Kínában, ezek ugyanakkor főleg a hazai piacon versenyképesek, mindössze 45 jutott el a határokon túlra, s összesen csupán egymilliárd jüant (38 milliárd forint) bevételt hoztak. A hazai piac ugyanakkor 27 százalékos erősödéssel 21,8 milliárd jüan (828,4 milliárd forint) jegybevétellel zárta az évet, amelynek több mint fele – köszönhetően a kvótának is – hazai gyártású produkciókból származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik