Nagyvilág

Forró a helyzet a Krím-félszigeten

Fegyveres blokád a reptereken, orosz hadihajó a partoknál. Az ukrán belügyminiszter fegyveres megszállásnak tekinti a történteket. A parlament felszólította Oroszországot Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartására. A legfrissebb hírek Ukrajnából percről percre.

Háborús hangulat a Krím-félszigeten

– Pénteken – az első hírekben még meg nem nevezett – fegyveresek foglalták el előbb a szimferopoli, majd a szevasztopoli légikikötőt.

– Az ukrán belügyminiszter kijelentette: Kijev Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm Területen történteket.

– Az ukrán parlament felszólította Oroszországot, hogy utasítsa el az ukrajnai szeparatizmus támogatását. A törvényhozás az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását is kérte.

– Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit.

– Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy hadihajója pénteken a Krím-félszigeten elállta a balaklavai kikötőből a tenger felé vezető kijáratot, így nem tudnak onnan kihajózni az ukrán határőrség parti egységei.

– Viktor Janukovics visszatért Oroszországból Ukrajnába. Médiaértesülések szerint katonai helikopterrel érkezett Szevasztopolba. A leváltott államfő csütörtökön bejelentette, hogy pénteken beszédet tart.

– Leváltották az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét.

– Oleh Mahnyijkij főügyész elrendelte tíz volt kormányzati, belbiztonsági és katonai vezető őrizetbe vételét tömeggyilkosság gyanújával.

 

13:48 – Szükségállapot bevezetését fontolgatják

Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács nemrégiben kinevezett titkára arra az újságírói kérdésre, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek-e be a Krímben, azt válaszolta: “a szükségállapot elrendelése is a lehetőségek között van”.

Az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint Parubij azt is hozzátette, hogy ha be is vezetnének szükségállapotot, az nem jelentené a hadsereg bevetését, mivel szerinte a meglévő rendfenntartó erők is kezelni tudják a válságot. “Más, hatékonyabb megoldásokat fogunk keresni a Krím félszigeti helyzet eszkalációjának megállítására” – mondta.
Az ukrán jogszabályok értelmében a parlament rendelhet el szükségállapotot, legfeljebb két hónapra.

13:44 – Elrendelték tíz leváltott vezető őrizetbe vételét

Oleh Mahnyijkij főügyész elrendelte tíz volt kormányzati, belbiztonsági és katonai vezető őrizetbe vételét tömeggyilkosság gyanújával.

A főügyészség honlapján kiadott közlemény szerint Oleh Mahnyijkij többek között Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter, Olena Lukas volt igazságügy-miniszter, Viktor Psonka előző főügyész, valamint a szombaton a parlament által leváltott Viktor Janukovics exelnök hivatalát vezető Andrij Kljujev őrizetbe vételét is elrendelte.

Az illetőket a kijevi tüntetők elleni rendőri erőszakkal összefüggésben gyanúsítják. Viktor Janukovics őrizetbe vételét már korábban elrendelték a kijevi hatóságok.

13:40 – A visegrádi házelnökök üdvözölték az új ukrán vezetést

Közös nyilatkozatban üdvözölték az új ukrán vezetést a visegrádi országok (V4) házelnökei, egyúttal hangsúlyozták: Ukrajna stabilitása, területi integritása és demokratikus átalakulása a V4 érdeke is.

A visegrádi országok parlamenti elnökeinek találkozóját követő sajtótájékoztatón Kövér László házelnök kiemelte: a nyilatkozatban felhívták a figyelmet a veszélyekre is, így a kibontakozó krími eseményekre és arra, hogy nem lehet elfeledkezni az európai demokratikus értékek, valamint a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebb jogainak tiszteletben tartásáról.
Ewa Kopacz, a lengyel szejm elnöke emlékeztetett: a négy visegrádi országból három Ukrajna szomszédja. Ukrajna megérdemli a támogatást, miközben a polgári társadalom, a demokratikus állam alapjait fekteti le – közölte.

13:28 – Brüsszel önmérsékletre int

Az Európai Bizottság a krími helyzetre reagálva minden felet felszólít, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, és minden eddiginél jobban tartsák tiszteletben Ukrajna területi integritását – közölte Olivier Bailly, a brüsszeli testület szóvivője.

A bizottság álláspontja az, hogy a Krím félszigeten kialakult helyzetre párbeszéd útján elért politikai megoldást kell adni. Bailly arra is rámutatott, hogy bár a bizottság olvasta a Krímből érkező különféle híradásokat, szeretne tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy mi történik valójában.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő úgy vélekedett, hogy Ukrajna és a Krím félsziget helyzetét nem lehet Grúziához és Dél-Oszétiához hasonlítani. “Minden ilyen párhuzam kockázatos és veszélyes” – közölte a szóvivő.

13:18 – Az ügyészség Janukovics kiadatását fogja kérni

Az ukrán legfőbb ügyész Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök kiadatását fogja kérni, ha bebizonyosodik, hogy Oroszországban tartózkodik – olvasható az államügyészség pénteki sajtóközleményében.

A politikust tömeggyilkossággal gyanúsítják a kijevi tüntetőkkel szembeni, nyolcvan ember életét kioltó erőszakkal összefüggésben.

Sajtóhírek szerint Janukovics pénteken visszatért Ukrajnába, a Krím-félszigetre.

12:28 – Leváltották a vezérkari főnököt

Leváltotta az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő egy pénteken kiadott elnöki rendeletben. A döntést az elnöki hivatal honlapján kiadott közlemény nem indokolta.

A most leváltott Jurij Iljin tengernagyot február 19-én, a kijevi tüntetőkkel szembeni erőszak tetőfokán nevezte ki az azóta a parlament által posztjától megfosztott Viktor Janukovics exelnök.

Leváltását az elnöki hivatal honlapján kiadott közlemény nem indokolta, de egyes hírek szerint Iljin csütörtökön szívinfarktust kapott. A tengernagyot állítólag azért nevezte ki Janukovics másfél héttel ezelőtt, mert elődjéről úgy tartották, hogy nem volt az exelnök feltétlen híve.

12:26 – Klicsko: provokáció Janukovics ororszországi befogadása

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke szerint a leváltott elnököt haladéktalanul bíróság elé kell állítani Ukrajnában, mert ő a felelős a meggyilkolt tüntetők haláláért. Janukovics azonban még mindig államfőnek tekinti magát, ami “abszurd”, Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig védelmet nyújt a “véres kezű diktátornak”, ami provokáció – emelte ki a politikus.

Hozzátette: egyetért Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfővel abban, hogy agressziónak kell minősíteni minden orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a krími támaszpont területén kívül hajtanak végre. “Örülök, hogy ebben a kérdésben a NATO is egyértelműen állást foglalt” – emelte ki Klicsko.

12:04 – Szevasztopolban lehet Janukovics

Nyolc katonai helikopter szállt le pénteken a Krím félszigeten lévő Szevasztopolban, és elképzelhető, hogy az egyiknek a fedélzetén Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök tért vissza Oroszországból Ukrajnába – jelentette a zn.ua hírportál.

A portálnak név nélkül nyilatkozó forrás közölte, hogy a helikopterek az oroszországi Anapából érkeztek.
Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke megerősítette a nyolc orosz helikopternek a dél-ukrajnai városba érkezését. Azt azonban, hogy az egyik fedélzetén Janukovics utazott volna, nem tudta megerősíteni, szavai szerint most ellenőrzik ezt az információt.

Janukovics ellen tömeggyilkosságért nemzetközi körözés van érvényben.

11:50 – Lezárták Timosenko adócsalási perét

A harkivi bíróság pénteken lezárta a Julija Timosenko volt kormányfő ellen adócsalás és sikkasztás vádjával indított büntetőeljárást. Az üggyel foglalkozó bíró bejelentette, hogy az ügyészség visszavonta a politikussal szembeni a vádakat. Az ügy lezárása mellett a bíróság visszavonta a Timosenko ellen hozott vagyonelkobzási határozatot is.

Ebben a perben a volt kormányfőt azzal vádolták meg, hogy az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (JeESZU) magánkézben levő energiavállalat vezetőjeként az 1990-es évek közepén 25 millió hrivnya (több mint 3 millió dollár) értékben költségvetési pénzeket tulajdonított el, illetve próbált meg eltulajdonítani, 4 millió hrivnya (500 ezer dollár) adót nem fizetett be, illetve közel egymillió dollár értékben fizetett drága szállodákban és éttermekben egy külföldi cég bankkártyájával, ami után szintén nem fizetett adót.

11:22 – Egyre nagyobb a feszültség

Az AP amerikai hírügynökség Arszen Avakov ukrán belügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy orosz katonák akadályozták a Szevasztopolban, a közeli orosz haditengerészeti támaszpontnál lévő katonai repülőtér működését, míg egy másik repülőtéren, a terület fővárosánál, Szimferopolban, meg nem nevezett fegyveresek járőröztek.

“A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat” – írta a miniszter, arra utalva, hogy orosz fegyveresekről van szó.

Az Unian ukrán hírügynökség ugyancsak idézte a miniszter szavait, amelyek szerint “a repülőtér nem üzemel. Fegyveres összetűzés egyelőre nem volt. Az orosz katonák ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem avatkoznak be. Hozzátette, hogy az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai erőknek. Avakov úgy vélekedett, hogy ez már nem az ukrán belügyminisztérium illetékessége, hanem az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsé.

“Egyelőre nincs közvetlen fegyveres összetűzés, a diplomatáknak kell tárgyalniuk” – írta az ukrán belügyminiszter. Az orosz Fekete-tengeri Flotta pénteken cáfolta, hogy erői belekeveredtek a Belbek repülőtér elfoglalásába vagy blokád alá vételébe.

Az Interfax orosz hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a Fekete-tengeri Flotta egyetlen egységét sem vetették be Belbek térségében, és nem is vonták blokád alá.


Fotó: Europress / Getty / Sean Gallup

Hangsúlyozták egyben, hogy tekintettel a bizonytalan helyzetre, terrorelhárító egységeik fokozott intézkedéseket hoztak azoknak a területeknek a védelmére, ahol a flotta egységei állomásoznak, illetve a legénység és családjaik szálláshelyénél. Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter pénteken a Krímbe utazott.

11:18 – Korlátozzák a valutában való pénzfelvételt

Az ukrán jegybank kormányzója bejelentette, hogy napi 15 ezer hrivnyában (bő 300 ezer forint) korlátozták a bankokból valutában kivehető készpénz mennyiségét. Az intézkedés célja, hogy mérsékeljék az ukrán fizetőeszköz árfolyammozgását. A hrivnya csütörtökön történelmi mélypontra, 11,00-re gyengült az amerikai dollárral szemben.

Az ukrán devizatartalék veszélyesen alacsony szintre, 15 milliárd dollárra apadt, miután a központi bank többször beavatkozott, hogy megállítsa a hrivnya zuhanását.

11:04 – Orosz hadihajó zárta el az ukrán határőrség útját

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy hadihajója pénteken a Krím-félszigeten elállta a balaklavai kikötőből a tenger felé vezető kijáratot, így nem tudnak onnan kihajózni az ukrán határőrség parti egységei.

Ezt az ukrán parti őrséghez közel álló, jól értesült forrás közölte Szevasztopolban az UNIAN ukrán hírügynökség helyi tudósítójával.
Szevasztopol utcáin eközben egyelőre nem megerősített hírek szerint feltűnt egy, az orosz flotta tengerészgyalogságához tartozó páncélozott szállítójármű az Oroszország által Ukrajnától bérelt támaszpont területén kívül. Az orosz flottánál nem voltak hajlandók a hírt kommentálni.

Helyi hírek szerint mintegy 300 fegyveres továbbra is ellenőrzése alatt tartja a szevasztopoli Belbek nemzetközi repülőteret. A dél-ukrajnai város hatóságaihoz közel álló forrás szerint a fegyveresek az orosz fekete-tengeri flotta tengerészgyalogságához tartoznak.

10:46 Moszkva is okolható a kijevi vérontásért?

„Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy minden az elnök hibája. Úgy gondolom, hogy egy harmadik erő befolyásolta azt, ami történt” – mondta a tüntetők elleni állami erőszakról a Le Monde című napilapnak Hanna Herman, aki a narancsos forradalom óta tízen éven át volt az ex-elnök egyik legközelebbi munkatársa. A tanácsadó nem mondta ki, de az interjút készítő újságíró szerint egyértelműen jelezte, hogy harmadik erőként Moszkvára gondol.

Bővebben itt>>>

10:10 – Könnyebben lehetnek orosz állampolgárok a nagyvállalkozók

Az orosz kormány jóváhagyta pénteken azt a törvénymódosítási javaslatot, amely “az orosz gazdaság számára fontos” külföldi állampolgárok és hontalanok számára teremt majd lehetőséget a gyorsított eljárásban szerezzék meg az orosz állampolgárságot. Ennek legalább 3 éves oroszországi tartózkodás a feltétele.

A törvénymódosítás szükségességét a kormányban nem hozták összefüggésbe az ukrajnai eseményekkel és ottani orosz ajkú lakosság helyzetével. A héten azonban a liberális-demokraták már benyújtottak a dumába azt a javaslatot, hogy a törvényhozás alsóháza egyszerűsítse az orosz állampolgárság megszerzését az ukrán állampolgároknak.

Az elmúlt két napban az orosz duma több ismert kormánypárti képviselője, közöttük Valentyina Tyereskova, a világ első űrhajósnője is megfordult a Krím-félszigeten, hogy támogatásáról biztosítsa a helyi orosz közösséget. Rajtuk kívül Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország parlamenti frakcióvezetője is az új kijevi hatalom félelmei szerint Ukrajnától elszakadni vágyó Krími Autonóm Köztársaságban járt. Mironov Szevasztopolban, a fekete-tengeri orosz flotta támaszpontjának helyet adó krími városban szerdán egyszerűsített állampolgárság megadása mellett pénzügyi támogatást is ígért a krími oroszbarát közösségnek.

10:06 – Összehívták a nemzetbiztonsági szervek vezetőit

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök azzal vádolta az orosz erőket, hogy közreműködnek az események “eszkalációjában” a Krím félszigeten. Ezért jutott arra az elhatározásra, hogy a nemzetbiztonságért felelős vezető tisztségviselőkkel azonnal összeüljön, értékeljék a helyzetet, és megtárgyalják a további lépéseket.

10:02 AZ ENSZ-hez fordulnak az ukránok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte pénteken az ukrán parlament az országban kialakult helyzet megvitatására.

09:56 – Ultimátum Moszkvának

Az ukrán parlament felszólította Oroszországot pénteken, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. Egyidejűleg felkérték az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását.

09:22 – Gyász és csalódottság Kijevben

Rengeteg friss virág és mécses a Függetlenség terén és a legkeményebb harcok helyszínén, a térről a kormánynegyedbe vezető Insztitutszka utcán.Az emberek egy héttel a több mint nyolcvan halálos áldozatot követelő véres összecsapások után most is folyamatosan róják le kegyeletüket az elesettek számtalan emlékhelye előtt.

A Majdanon a színpad mögötti sátorvárosban már nyoma sincs a sürgés-forgásnak, az állandó harci készültségnek, az optimista elszántságnak. Az emberek zöme komor, arcukon gondterheltség és némi csalódottság látszik.

Bővebben itt>>>

Videó – az EuroMaidan felvétele az ellenőrzőpontokról

08:50 – Befagyasztották 18 ukrán bankszámláit Ausztriában

A bécsi hatóságok befagyasztották tizennyolc ukrán állampolgár ausztriai bankszámláit a kijevi kormány kérésére – közölte pénteken az osztrák külügyminisztérium.

Az érintettek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy korrupcióval és az emberi jogok megsértésével gyanúsítják őket. Vélhetően Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök körébe tartozó emberekről lehet szó, akik állítólag jelentős vagyonokat helyeztek el osztrák pénzintézetekben.
Bécs átmeneti intézkedésnek nevezte a lépést, amíg az Európai Unió külügyminiszterei által február 20-án az akkori – azóta leváltott és az országból elmenekült – ukrán vezetők ellen meghozott szankciók életbe nem lépnek.

08:48 – Belügyminiszter: megszállás, ami a reptéren történik

Arszen Avakov a Krími Autonóm területen pénteken történtek kapcsán Facebook-oldalán kijelentette, hogy “az orosz hadiflotta egységei blokád alá vonták” a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőteret. “A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat” – írta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy azt, ami a szevasztopoli repülőtéren történik, fegyveres behatolásnak és megszállásnak, mindenféle nemzetközi norma és megállapodás megsértésének tekinti. “Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén” – szögezte le Avakov.

07:58 – Fegyveresek a reptéren

A legfrisebb jelentések szerint helyi orosz fegyveresek jelentek meg a Belbek szevasztopoli repülőtér környékén. Amint azt az Interfax orosz hírügynökség internetes oldalán megbízható szevasztopoli katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a katonai egyenruhások célja megakadályozni “valamilyen fegyveresek” érkezését. A repülőtér területén egy páncélozott harci jármű is látható.

Péntekre virradóra fegyveresek egy csoportja hatolt be Szimferopol légikikötőjébe. Az “ismeretlenek” már elhagyták a repülőteret, de a történtekről továbra is ellentmondó értesülések látnak napvilágot.

Az Unian jól tájékozott forrásokra hivatkozva csütörtök éjszaka beszámolt arról is, hogy másfél tucatnyi katonai teherautón érkezett ismeretlen fegyveresek egy csoportja lezárta a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre, Belbekre vezető utat is, illetve annak a vendégháznak a körzetét, ahol egykoron Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, illetve más magas beosztású állami vezetők is nyaraltak.

06:06 – Helyi fegyveresek ellenőrzik a Krímbe vezető utakat

A Krímbe vezető utak mentén géppisztolyokkal felfegyverzett ismeretlenek ellenőrzőpontokat állítottak fel Csanga és Armjanszke falvak körzetében, a Perekopi-földszoroson, s átvizsgálják szárazföldről a félszigetre érkező járműveket – jelentette pénteken hajnalban az Unian hírügynökség az ukrán TSzN hírcsatornára hivatkozva.

A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába öltözött fegyveresek, illetve karszalagot – az orosz zászló színeivel – viselő civilek tucatjai betonakadályokat létesítettek, és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki (szintén orosz zászlókkal fellobogózott homokzsákokkal) a két településnél.

A Szevasztopolból és a környező falvakból érkezett fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy céljuk megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe, s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.


Fotó: Europress Fotóügynökség

06:02 – Magyarországra is hatással lehetnek az események

Ami Ukrajna körül és jelenleg különösen a Krím félszigeten zajlik, óriási veszélyt jelent az egész régió szabadságára és stabilitására – jelentette ki Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke csütörtök este, a budapesti Lengyel Intézet rendezvényén.

Az események az egész térségre, benne Magyarországra is hatással lehetnek. „Ukrajna nem Grúzia, a Krím nem Dél-Oszétia, teljesen más nagyságrend, és itt van a szomszédban” – figyelmeztetett.     Elmondta, hogy Lengyelországban „Ukrajna mindenütt jelen van”. „Nemcsak azért, mert szomszédunk, hanem főleg azért, mert sokkolt bennünket mindaz, ami ott történt, a több tucat tüntető kivégzésszerű lemészárlása” – mondta.     „A lengyel szabadságmozgalom és a rendszerváltás óta eltelt 25 év legfontosabb tapasztalata számomra az, hogy a politikának nincs értelme erkölcs nélkül” –  állapította meg végezetül a lengyel szenátus elnöke.

05:58 – EBESZ: Tartózkodjanak mindenféle erőszakos tettől

A krími fejlemények nagyon aggasztják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) csütörtökön Bécsben kiadott közleménye szerint.

“Nyomatékosan arra kérek minden érintett felet, hogy felelősségteljesen és óvatosan járjon el ebben a bizonytalan helyzetben” – írta Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke a kommünikében. Ezenkívül arra kért minden felet, hogy “tegyen meg minden lehetséges intézkedést az esetleges további erőszakos cselekmények elkerülése érdekében, és tartózkodjon mindenféle erőszakos tettől”.

A svájci Tim Guldimann, az EBESZ elnökének ukrajnai különmegbízottja és a finn Astrid Thors, a szervezetnek a nemzeti kisebbség ügyében felelős főbiztosa “a következő napokban” a Krímbe utazik – tette hozzá az elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik