Nagyvilág

Saját aktái buktathatják le Janukovicsot

A leváltott ukrán elnök és kísérete a menekülése előtt a rezidenciája melletti tóba dobálta a könyvelését tartalmazó mappákat, de egy részüket sikerült megmenteni.

Ukrán oknyomozó újságírók pedig nekiláttak, hogy feldolgozzák, rendszerezzék és feltöltsék a világhálóra az összes dokumentumot. Amikor Janukovics és emberei a tóba dobálva is megpróbálták megsemmisíteni az iratokat, a műanyag tok miatt egy részük nem süllyedt le a tó fenekére. Azonban nemrég búvárok is átfésülték a medret, ahol újabb minősített iratokat találtak.

YanukovychLeaks néven az internetre is elkezdték feltölteni a dokumentumokat, eddig összesen 1416 darabot, a Voice of Russia szerint ezek a dokumentumok bizonyíthatják a leváltott „tisztességtelen könyvelési gyakorlatát”, luxusrezidenciái építési költségeit, de az oknyomozó újságírók szerint a kenőpénzek elfogadását is dokumentálta Janukovics.

Kép: Europress Fotóügynökség

A politikai ellenfeleit, a vele szembenálló politikai aktivistákat is megfigyelte a volt elnök és hivatala, aktákat vezetett róluk, ezeket a dokumentumokat is elkezdték átfésülni és feltölteni Ukrajnában.

A Guardian szerint ezek a dokumentumok bizonyíthatják a rendszer korrupt működését, az iratok is segíthetnek abban, hogy vádat emeljenek Janukovics ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik