Nagyvilág

Ukrán válság: Harckészültségben az orosz vadászgépek

Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit a korábban elrendelt gyakorlat keretében Oroszország nyugati határain - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében.

A vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben a határ menti területen. A harckészültség ellenőrzése jegyében az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il-78-as üzemanyag-feltöltő gépekről – derült ki a csütörtöki közleményből.

Az ukrán ideiglenes államfő ugyanakkor figyelmeztette csütörtökön az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

Megkapták a menetparancsot

Szergej Sojgu tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy a(z Ukrajnával is határos) Nyugati Katonai Körzetben, a Központi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

Az érintett egységek parancsnokai az orosz vezérkar közlése szerint most megkapták a menetparancsokat a vasúti szerelvényekre való bevagonírozásra, illetve a katonai repterekre való indulásra, ahonnan az állandó állomáshelyektől távoli gyakorlóterekre szállítják a csapatokat.

150 ezer katona mozdul

A védelmi tárca közlése szerint a Nyugati Katonai Körzet páncélos egységei és csapatai már befejezték a vasúti platformokra való berakodást, és úton vannak a kijelölt körzetekbe. A két katonai körzet egyes egységei ugyanakkor olyan parancsot kaptak, hogy menetoszlopban érjék el a több mint ezer kilométerre lévő célkörzeteket. A pszkovi ejtőernyősök már a kiindulási repülőtéren várnak a bevetésre. A sarkkörön túli, a kalinyingrádi, a szamarai, a leningrádi, a pszkovi, a kurszki, a voronyezsi, a lipecki és más területeken állomásozó katonai egységek már elhagyták állandó állomáshelyüket, és készek az indulásra vezérkar által meghatározott körzetekbe. E célkörzeteket tartalmazó zárt borítékok felbontása után közlik a vezérkar tisztjei a parancsnokokkal, hogy hová kell indulniuk egységeikkel.

A “komplex harckészültségi ellenőrzésben” a Nyugati Katonai Körzet csapatai, a Központi Katonai Körzet két hadserege és a légideszantos erők parancsnoksága vesz részt, közel 150 ezer katonával és alkalmazottal, csaknem 90 repülőgéppel, több mint 120 helikopterrel, közel 880 páncélossal, több mint 1200 más harcjárművel, valamint csaknem 80 hadihajóval és más vízi járművel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik