Nagyvilág

Irak tagadja az iráni fegyverüzletet

Bagdad "semmilyen szerződést nem írt alá iráni vállalattal".

A bagdadi védelmi minisztérium jelezte, hogy számos külföldi, nemzetközi cég és köztük egy iráni is jelentkezett: eladna fegyvert, lőszert és éjjellátó felszereléseket Iraknak, de a minisztérium honlapjára feltett közlemény szerint Bagdad – a sajtóértesülésekkel ellentétben – “semmilyen szerződést nem írt alá iráni vállalattal”.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Fars iráni hírügynökségnek Haszan Daneifár, Irán bagdadi nagykövete is. Hozzátette ugyanakkor, hogy baráti szomszédja, Irak ilyen értelmű kérelmét Teherán kész lenne fontolóra venni.

Az amerikai külügyminisztérium súlyos aggályának adott hangot hétfőn egy hírügynökségi jelentés miatt, miszerint Irak 195 millió dollár értékű fegyver- és lőszervásárlási üzletet kötött Iránnal, lehetséges, hogy az Iránt sújtó ENSZ-embargó megsértésével.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter szerdai teheráni sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy “nincs semmilyen fegyverszerződés, Irak tartja magát a nemzetközi előírásokhoz és ENSZ-határozatokhoz.” Iráni kollégája, Mohammad Dzsavád Zaríf szerint a szerződés hírét “bizonyos keményvonalas körök”, amelyek “Irán-fóbiában” szenvednek, Izrael érdekében terjesztik a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik