Belföld

Áderhez látogat a török államfő

Áder János köztársasági elnök meghívására Abdullah Gül török államfő hivatalos látogatást tesz Magyarországon vasárnaptól keddig - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A hivatalos program hétfő reggel azzal kezdődik, hogy a török köztársasági elnök – akit a látogatásra felesége, Hayrünnisa Gül is elkísér – megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a fővárosi Hősök terén. Ezután katonai tiszteletadással fogadják az elnöki párt a Szent György téren. Délelőtt Áder János és Abdullah Gül a Sándor-palotában tárgyal, majd sajtótájékoztatót tart.

A Török Köztársaság elnöke ezután Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével folytat megbeszélést a Parlament Delegációs termében, majd részt vesz a budai Várban, a Hilton Hotel Budapestben megrendezendő üzleti fórumon.

A látogatás kedden az első világháború török mártírjai emlékhelyének megkoszorúzásával folytatódik az Új köztemetőben, majd Abdullah Gül megtekinti Gül Baba türbéjét.

Magyarország és Törökország között élénk a diplomáciai kapcsolat: 2013 februárjában járt Budapesten Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatait, és ehhez jó alap, hogy a két ország között nincs semmilyen nyitott politikai kérdés.

Múlt szeptemberben Budapesten megnyílt a Yunus Emre Török Kulturális Központ. Ömer Celik, Törökország kulturális és idegenforgalmi minisztere az intézet megnyitóján azt mondta, hogy a központ a magyar-török barátságot jelképezi.

Tavaly novemberben Magyarország a Törökország északkeleti részén lévő Trabzonban új tiszteletbeli konzulátust nyitott, amely a rodostói, a kütahyai, az izmiri, az antalyai, a gaziantepi és a kayseri képviselet mellett szintén segítséget adhat az országba látogató magyaroknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik