Nagyvilág

Korrupcióval gyanúsítják Erdogant

Vizsgálat indul a török miniszterelnök ellen.

Korrupció gyanújával vizsgálat indul Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ellen – adta hírül kedden a török sajtó.

Az eljárást Ankara főügyésze kezdeményezte azután, hogy hétfőn este felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát. A főügyész mindenekelőtt a felvétel hitelességét akarja kideríteni, azt, hogy valóban Erdogan beszél a fiával.

A miniszterelnök nem sokkal azután, hogy a felvétel felkerült a netre, találkozott a török hírszerzés vezetőjével. Erdogan hivatala később nyilatkozatban azt állította, hogy a hangfelvétel összeszerkesztett hamisítvány, és hogy törvényes eljárás indul a “felelősök” ellen. Hozzátette, hogy török és külföldi ellenségei mesterkednek ellene.


Fotó: MTI / AP

A Köztársaság Néppárt (CHP), a legnagyobb török ellenzéki erő azt állítja, hogy ellenőrizte a felvételek hitelességét legalább három csatornán keresztül. A párt felszólította Recep Tayyip Erdogant, hogy vagy mondjon le, vagy “pattanjon helikopterbe” és repüljön el az országból.

A videomegosztó portálon hallható felvételen euró- és dollármilliók másoknál való elhelyezéséről van szó, arról, hogyan “nullázhatók le” az otthon lévő pénzek. A felvételt fél nap alatt több mint 1,2 millióan hallgatták meg az interneten.

Kedden 11 török városban voltak tüntetések, amelyek részvevői Erdogan lemondását követelték. A demonstráció volt egyek közt Ankarában, Isztanbulban és Izmirben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik