Nagyvilág

Elkaszálhatják az öntudatlanul szexelő városatyákat

Teljes erővel folytatja korrupció ellenes kampányát a kínai állami- és pártapparátus. Leváltották a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesét, életfogytig tartó börtönre, illetve 14 évre ítéltek két helyi pártvezetőt, hat városi vezető bukott bele egy szexbotrányba az elmúlt két napban - derült ki a kínai média jelentéseiből.

A kínai államtanács (kormány) közleménye szerint Li Tung-senget hivatalosan is elmozdították a rendőrséget felügyelő minisztérium tárcavezető-helyettesi posztjáról, miután tavaly decemberben már súlyos fegyelemsértés és törvényszegés miatt vizsgálat indult ellene.

Luxus órákért életfogyt

A kelet-kínai Anhuj tartományban egy megyei pártbizottság volt vezetőjének ügyében született bírósági ítélet. Az 54 éves Vu Pao-liang több mint 18 millió jüanhoz (665 millió forint) jutott kenőpénz formájában, valamint több tízezer dollárt és nagy értékű karórákat kapott ajándékba 2003 és 2012 közötti szolgálati ideje alatt. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték és teljes személyi vagyonának elkobzására. A volt pártvezető nem kívánt fellebbezni az ítélet ellen.

Honan tartomány Szanmenhszia városában szintén egy pártbizottsági vezetőre sújtott le vesztegetés miatt az igazságszolgáltatás. A 49 éves Csang Jing-huan több mint 7 millió jüan (258,6 millió forint) értékben kapott kenőpénzt, illetve egy ingatlant. Tizennégy év börtönre ítélték, ami ellen ő sem kívánt fellebbezni.

Szexszel zsarolták őket

A közép-kínai Hunan tartományban egyszerre hat városi vezetőt váltottak le, köztük van Hongjang város egészségügyi hivatalának vezetője, a népfront két vezető tisztségviselője, valamint az erdészeti és a turisztikai hivatal első embere, továbbá a helyi fejlesztési- és reformbizottság titkára.

Ügyükben megkezdődött a nyomozás, de annyi már kiderült, hogy valamennyien egy hattagú bűnbanda áldozatai. A városi vezetőket állítólag elkábították, majd a banda nő tagjai szexuális kapcsolatot kezdeményeztek velük, amit zsarolás céljából filmre vettek.

Durva tisztogatás

Kínában egyre gyakoribbak a korrupt hivatalnokok, helyi kormányzati vezetők elleni eljárásokról és felelősségre vonásokról szóló híradások. A Kínai Kommunista Párt (KKP) új vezetése már korábban a korrupció büntetésének új, átfogó rendszerét ígérte és azt, hogy a tilosban járó, hatalmukkal visszaélő “legyekkel” ugyanúgy leszámolnak, mint a “tigrisekkel”, vagyis a “kis és nagy halak” ellen egyaránt fellépnek.

Hivatalos közlés szerint tavaly a párt fegyelmi ellenőrző bizottságai különböző szinteken körülbelül 182 ezer vezetőt büntettek meg, több mint 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik