Élet-Stílus

Ezt műveli a női testtel a mellrák

Megrázó képeket tett közzé saját testéről egy négygyermekes ráktúlélő, hogy felhívja a figyelmet a betegségre.

Akarata ellenére okozott óriási felháborodást az a négygyermekes ausztrál nő, aki vállalta, hogy levetkőzik, és saját testén mutatja meg a rákbetegség pusztító hatásait. A harmincas évei közepén járó ausztrál nőnél 32 éves korában diagnosztizáltak mellrákot, melynek következtében az egész teste átalakult.

A különböző életmentő beavatkozások során Beth Whaanga mindkét mellét eltávolították – majd részben helyreállították – és kivették a méhét. A testén a mai napig jól láthatóak a műtétek, a dréncsövek, a hajhullás és az extrém súlyvesztés hagyta nyomok, melyeket most először egy fotós barátnőjének, Nadia Masotnak mutatott meg. Nem ok nélkül.

Mint kiderült, a két nőnek az volt a célja, hogy a fotók segítségével egyszer és mindenkorra felhívják a figyelmet a mellrák és a többi rákbetegség áldozataira: azokra, akikkel akár naponta találkozunk az utcán, a közértben vagy a munkahelyünkön, és nem is gondoljuk, milyen sebeket hordanak (szó szerint és átvitt értelemben) a ruhájuk alatt.


Beth büszkén vállalta hegeit, amik meghosszabbítják az életét
Fotó: Nadia Masot

Mivel büszke volt a képekre és azok mondanivalójára, Beth megosztotta őket a Facebook-oldalán is. Csakhogy arra, ami ezután következett, nem lehetett felkészülve… Hamarosan heves támadások kereszttüzében találta magát: legalább 100 ismerőse azonnal törölte, míg a többiek kommentben és üzenetben adtak hangot nemtetszésüknek. Szerintük Beth hibát követett el azzal, hogy a megosztó és döbbenetes képeket egy olyan felületen tette közzé, ahol az emberek nem választhatnak, meg akarják-e nézni, vagy sem, hanem egyszerűen az arcukba kapják.

Beth ettől függetlenül nem tört le. Szerinte az a legfontosabb, hogy az üzenet minél több emberhez eljusson, és várja, hogy projektjéhez újabb ráktúlélők csatlakozzanak, akik hajlandók ilyen különleges módon elmondani gyógyulásuk történetét.

Meglepő, de a Facebook, ami híres arról, hogy túlzásba viszi a meztelenség eltüntetését, Beth képeivel kapcsolatban megígérte, a felhasználók háborgása ellenére sem távolítja el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik