Nagyvilág

Négy évre lecsuknak hét tüntetőt Moszkvában

Hét vádlottat letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy moszkvai kerületi bíróság hétfőn a 2012-es, Bolotnaja téri tüntetés ügyében, egy nyolcadik vádlottra felfüggesztett büntetést szabtak ki.

A Vlagyimir Putyin harmadszori elnökké választása ellen szervezett, a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött tüntetés résztvevőit tömeges rendzavarásban és rendőrökkel szembeni erőszakban találta bűnösnek a Zamoszkvoreckij kerületi bíróság. Egy fiatal nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, hét férfit négy évig terjedő, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt a bíróság.

A 2012. május 6-án több tízezer ember részvételével tartott nagyszabású ellenzéki megmozduláson a karhatalom megakadályozta, hogy a résztevők többsége bejusson a Kreml közeli Bolotnaja térre, ahol a nagygyűlést tartották volna.

A bíróság pénteken bűnösnek mondta ki a nyolc vádlottat. Az ítélet kihirdetését pénteken a bíróság épületénél kirobbant heves tiltakozás miatt halasztották el. Akkor mintegy 200 tüntetőt fogtak le a hatóságok.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ma is több százan tiltakoztak

Több mint száz tiltakozót előállított a rendőrség a bíróság épületénél hétfőn az ítélethirdetés előtt. A Kommerszant című orosz napilap online tudósítása szerint mintegy ezer ember gyűlt össze a Zamoszkvoreckij kerületi bíróságnál.

A tömeg “Oroszország szabad lesz! Cselekedeteink törvényesek!” jelszavakat harsog, miközben a rendőrök a tüntetéssé vált megmozduláson megjelenteket a rabszállító teherautókba tuszkolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik