Nagyvilág

Börtönbe küldhetik az erőszakba torkolló tüntetés résztvevőit

Bűnösnek mondta ki pénteken az egyik moszkvai kerületi bíróság az úgynevezett Bolotnaja-ügy nyolc vádlottját, a 2012-ben erőszakkal végződött Putyin-ellenes tüntetés résztvevőit.

A testület bizonyítottnak találta, hogy a tüntetők és a karhatalom összecsapásával végződött 2012 májusi moszkvai ellenzéki felvonulás résztvevői megzavarták a közrendet és megtámadták a hatóság képviselőit. A most csak részben ismertetett indoklás szerint a Bolotnaja téri tüntetők át akartak törni a rendőrség és a belügyi katonaság alkotta kordonon és üvegekkel, aszfaltdarabokkal, füstbombákkal, molotov-koktélokkal dobálták meg a hatóság képviselőit és ütéseket mértek rájuk.

A bíróság azt is megállapította, hogy a “tömeges rendzavarás” tetemes, 370 ezer rubelt (több mint 2, 3 millió forint) meghaladó anyagi kárt okozott az orosz belügyi egységeknek és a közlekedési rendőrségnek. Az indoklásból az is kiderült, hogy a Cseljabinszki régió belügyesei is részt vettek a tömegoszlatásban, minthogy a szibériai térség hatóságának 23 ezer rubeles kárral járt a moszkvai ellenzéki tüntetés.  Natalja Nyikisina bíró egy órán keresztül olvasta az indoklást, majd félbeszakította azt és közölte, hogy hétfőn délelőtt folytatja az ismertetést. Várhatóan akkor hirdeti ki az ítéletet is.

Tiltakozókat vittek el a rendőrök

A Bolotnaja-ügy vádlottai, közöttük egy fiatal nő elleni hónapok óta tartó büntetőügyben meghozott döntés kihirdetése a korábban meghirdetett időpontnál mintegy három óra hosszával később kezdődött. Az orosz főváros Zamoszkvoreckij kerületi bíróságának épülete előtt ugyanis több száz ember tiltakozott a büntetőeljárás ellen. Hatalmas volt a rendőri készültség is.

A hatóság emberei mintegy 200 tüntetőt, közöttük újságírókat is lefogtak, mielőtt azok bemutathatták volna igazolványukat. A tiltakozókat és a többi lefogott embert rabszállító teherautókba tuszkolták és azokban vitték őket az illetékes rendőrőrsökre. Ha a rendőrség feljelentést tesz ellenük, több ezer rubeles szabálysértésre, vagy elzárásra ítélheti őket a közigazgatási bíróság.

5-6 év börtönt is kaphatnak

Az Oroszországban és külföldön egyaránt rendkívüli figyelemmel kísért Bolotnaja-ügyet az ellenzék és jogvédők politikai megtorlásnak tekintik. Az ügyészség öttől hat évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól a Bolotnaja-ügyben, a vádlottak egyik ügyvédje azonban közölte, hogy enyhe ítéletre számít.

A 2012. május 6-án, Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása előtt egy nappal tartott, békésnek indult több tízezres moszkvai tüntetésben többen, köztük rendőrök is megsebesültek. Az összecsapások során több mint 400 embert előállítottak a rendőrségen, de a hosszú hetekig tartó nyomozás során, az úgynevezett Bolotnaja-ügyben 29 ember ellen indítottak büntetőeljárást. Hármukat már elítélték. A tavaly december 18-án Oroszországban meghirdetett közkegyelem révén pedig  8 ember ellen szüntették meg az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik