Nagyvilág

Elefántokat mérgeztek meg Szumátrán

Hét elefánt tetemét találták meg február 16-án az indonéziai szigeten - jelentette be hétfőn a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az állatokkal öt hónappal korábban végeztek, valószínűleg megmérgezték őket a föld- vagy erdőbirtokosok zsoldjában álló vadorzók – közölte a zöldszervezet.

A Tesso Nilo nemzeti park szélén elpusztított állatok között egy felnőtt nőstény – egy anyaállat -, öt fiatal hím és egy újszülött elefántborjú van.

Az elmúlt években a kihalás fenyegette szumátrai elefántok tucatjait mérgezték meg Indonéziában olyan földművesek, főleg pálmaolaj-ültetvényesek, akik fenyegetve látják terményüket a vastagbőrűek által.

A WWF becslése szerint már csak 2400-2800-ra tehető a vadon élő szumátrai elefántok száma, ami 50 százalékos csökkenést jelent 1985-höz képest. A zöldszervezet szerint a populáció teljesen eltűnhet 30 éven belül, ha nem állítják le az állatok természetes életterének rombolását.

Szumátrán csak a Tesso Nilo nemzeti park területén kívül adnak ki koncessziókat olajpálma-ültetvényekre, de sok falusi engedély nélkül, a védett területen belül is termeszt olajpálmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik