Nagyvilág

Klicsko mindenkit megbüntetne

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a "jogsértő cselekedetekhez" Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár - jelentette ki az Ütés (UdAr) párt vezetője.

Az ukrán párt sajtószolgálatának hétfői közleménye szerint Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. “Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták” – hangsúlyozta az ukrán politikus, aki szerint egyetlenegy jogsértés sem maradhat következmények nélkül.

Klicsko szerint a rendvédelmi szervek képviselőinek tekintélye semmivé vált, s nem kevés időre van szükség ahhoz, hogy azt helyre lehessen állítani. “Meggyőződésem, hogy átvilágításra van szükség” – mondta, s erre példaként Grúziát hozta fel, ahol a rendőrség reformja Miheil Szaakasvili volt grúz államfő elnökségi idejének egyik legfontosabb vívmányának számított.

Szaakasvili vasárnap este a Majdanon, az ellenállás központjának számító kijevi főtéren mondott beszédet és fejet hajtott az elmúlt napok összecsapásai áldozatainak emléke előtt.

Kiéleződött a helyzet

Közben az orosz kormány vasárnap este konzultációkra hazarendelte kijevi nagykövetét “a helyzet kiéleződésére” hivatkozva.

“Az ukrajnai helyzet kiéleződése és a kialakult állapotok átfogó elemzésének szükségessége miatt az a döntés született, hogy konzultációkra Moszkvába hívják Mihail Zurabovot, az Oroszországi Föderáció ukrajnai nagykövetét” – közölte a külügyminisztérium honlapján.

Előzőleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az ellenzék megsértette az ukrán válság rendezéséről szóló pénteki megállapodást.

Akár egy templom

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők, akárcsak korábban Viktor Janukovics menesztett államfő vidéki rezidenciáját.

A TSN hírportál vasárnapi beszámolója szerint Psonka valóságos palotát építettet magának Gorenicsi faluban, amely csakúgy csillog-villog belül a rengeteg hamisdrágakő berakástól és aranyozástól. Az újságírók számára a hétvégén bemutatott dácsa lakatlan volt, csak egy őr vigyázott az egykori hatalmasság birtokára, amelyet ezenfelül természetesen kőoroszlánok is védtek a bejáratnál.

A ház minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő.

Psonka dolgozószobája akár egy templom, itt még szentek ereklyéit is meg lehet találni.

A Cink.hu szúrta ki, hogy a főügyésznek Pintér Sándor belügyminiszter korábban egy magyar címeres, csavart markolatú rövid díszkardot ajándékozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik