Nagyvilág

Letartóztatták Mexikó legkeresettebb drogbáróját

Amerikai és mexikói hatóságok közös akciójában szombaton tartóztatták le a latin-amerikai ország hírhedt Sinaloa-drogkartelljének fejét, Joaquin "El Chapo" Guzmánt.

A bűnözőt a Sinaloa szövetségi állambeli Mazatlán városában fogták el az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) segítségével. Az akcióról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

“El Chapo”

Vagyis “a köpcös” gúnynéven emlegetett Guzmán 2001 óta volt szökésben, és nemcsak Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban is ő volt az első számú közellenség a drogbárók közül. A kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától egészen Európáig és Ausztráliáig ért, az általa irányított kartell alaposan kivette a részét a Mexikó egyes vidékein évek óta dúló véres drogháborúból.

Hatalmas vagyont gyűjtött

Hazájában 30 millió pezós, az Egyesült Államokban ötmillió dolláros “vérdíjat” tűztek ki Guzmán fejére. A drogbárót 1993-ban Guatemalában letartóztatták ugyan, de 2001-ben a szennyes ruhát szállító kocsiba bújva sikerült megszöknie abból a szigorított mexikói börtönből, amelyben addig őrizték.

Azt követően olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy magánhadserege a mexikói hegyekben védi a világ egyik legveszélyesebbnek nyilvánított bűnözőjét, aki becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Befolyásos ember volt

Joaquin “El Chapo” Guzmán hatalmát és erejét tükrözi, hogy a Forbes magazin a 67. helyre sorolta őt a világ legbefolyásosabb embereit számba vevő 2013-as listáján, amelyet Vlagyimir Putyin orosz államfő vezetett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt megelőzve.Guzmán körül az utóbbi időben elfogytak az emberei, akiket szép számban tartóztattak le különböző országokban, többek közt az Egyesült Államokban és Hollandiában. A hatóságok elfogták az apósát és a sógorát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik