Nagyvilág

Rendületlenül állnak a barikádok Kijevben

Nem készülnek elhagyni a Függetlenség terét az ukrán főváros központjában a tüntetők, csütörtök éjszaka is folytatták a barikádok építését. Péntekre virradóra azonban nem volt összetűzés a rendfenntartó erők és a tiltakozók között.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha “váratlan látogató” érkezne – mondják -, akkor riasztják társaikat, akik “elegendő gyújtópalackot” készítettek már elő a hívatlanok fogadására. A térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz.

Pénteken is percről percre tudósítjuk az ukrajnai eseményeket.
A cikket itt találják >>>


Fotó: MTI/Beliczay László

A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es “narancsos forradalmat” követően történt. “Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk” – mondják.

Falat húztak

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

Az ukrán válság legvéresebb napja

Csütörtökön minden eddiginél durvább összecsapások voltak Kijevben: éles lőszerekkel lőttek egymásra a rendőrök és a tüntetők, és szinte percről percre nőtt a halálos áldozatok és a sérültek száma. A parlamentben késő este megszavazták, hogy nem tüzelnek a tüntetőkre, és helyreállítják a tűzszünetet. Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti közlése szerint az összecsapások keddi kiújulása óta 77-en vesztették életüket és 577-en sebesültek meg. A tüntetők orvosai azonban azt mondták a CNN-nek, hogy több mint százan haltak meg csak csütörtökön. A véres összecsapásokról itt olvashatják tudósításunkat!

A parlament környékén ugyancsak épült barikád, de annál a belügyi erők tagjai tartanak ügyeletet. Kevesen vannak, mert társaik a nappali szolgálat fáradalmait pihenik a közelben – derül ki a kora reggeli hírügynökségi helyzetképből.

Szabadon engedték a belügyeseket

A tüntető ellenzékiek péntekre virradóra szabadon engedték az ukrán belügyi erők tagjait, akiket előző nap ejtettek rabul. A foglyok szabadulása számos ellenzéki parlamenti képviselő közbenjárására történt.

A tüntetők között ennek ellenére heves viták robbantak ki a témában. Amikor busz érkezett a szabadulók elszállítására, több mint százan körbevették a járművet. Néhányan azt javasolták, hogy a katonákat az őrizetbe vett tüntetőkre cseréljék ki.


Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Végül a tüntetők többsége és parlamenti képviselők élő falat alkottak a katonák köré, és ennek köszönhetően menekítették ki őket. Az elengedettek gyalog távoztak, mert a kisebbségben maradt elégedetlenkedők kilyukasztották a busz kerekeit.

Lenin-szobrot döntöttek

Ellenzéki aktivisták ledöntötték Lenin tíz méter magas szobrát csütörtök este a közép-ukrajnai Zsitomirben. A város főterén álló, gránitból faragott alkotást előbb leöntötték benzinnel és gyújtófolyadékkal, majd megpróbálták felgyújtani.

A szobor fejére többszöri próbálkozás után vontatókötelet dobtak és járművek segítségével, a mintegy 500 fős nézősereg üdvrivalgásának közepette, levontatták talapzatáról. Ezt követően az összegyűltek mécsesekkel a kezükben elénekelték az ukrán himnuszt, majd darabokra verték az 1971-ben emelt emlékművet.

Ahol megszűnt a rendőrség

Összeomlott a közlekedés csütörtök este Lemberg (Lviv) központjában, miután közel ezer autós hajtott a városházához, hogy önkéntes rendfenntartó szolgálatra jelentkezzen a közhivatalok elfoglalása miatt rendőrség nélkül maradt metropolisz polgármesterének felhívására.

Az autós önkéntesek egyöntetű szándéka, hogy mindennemű rendbontást, törvénysértést megakadályozzanak a város területén. A mobil járőrözők elsősorban a hatalom által felbérelt randalírozók semlegesítését tekintik feladatuknak.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai nagyváros polgármestere csütörtök esti videoüzenetében jelentette be, hogy az egy nappal korábbi tiltakozó megmozdulások nyomán Lembergben gyakorlatilag megszűnt a rendőrség, ezért – a közbiztonság fenntartása érdekében – járőrszolgálatot ellátó osztagokat hoznak létre, amelyekbe mások mellett autós aktivisták jelentkezését várják.

Rahói romák támogatják a Majdant

Pénzzel és önkéntesekkel támogatja a regnáló ukrán hatalom ellen tüntetőket a kárpátaljai Rahó cigány közössége. A Rahón élő romák 2500 hrivnyát (körülbelül 70 ezer forintot) ajánlottak fel a kijevi Majdan támogatására. A kisebbség számos tagja jelentkezett szolgálatra a hegyvidéki kisváros népi önvédelmi osztagába.

A jelentés szerint jelenleg húsz roma önkéntes vesz részt a rahói járási állami közigazgatási hivatal épületének őrzésében, amelyet csütörtök délután foglaltak el helyi aktivisták, miután visszatértek az Ungváron tartott megmozdulásról.

A német és a lengyel külügyminiszter maradt

Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter – a weimari háromszög országainak diplomáciai vezetői – négyórás tárgyalást folytattak az ukrán elnökkel. Azt indítványozták neki, hogy mandátumát lerövidítve csak az év végéig töltse be az elnöki tisztséget. A tárgyalások közben szünetet tartottak, amely alatt Viktor Janukovics telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.


Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

A három külügyminiszter hírek szerint egy politikai menetrendet javasolt az ukrajnai belpolitikai válság megoldására. Eszerint felállítanának egy átmeneti kormányt, hozzákezdenének az alkotmány reformjához, és új parlamenti és elnökválasztást tartanának. Ezt az általuk javasolt menetrendet ismertették az ellenzéki vezetőkkel is.

A francia külügyek irányítója csütörtök este elhagyta Ukrajnát. Laurent Fabius Kínába utazott egy régóta betervezett látogatásra. A német és a lengyel külügyminiszter ugyanakkor Kijevben maradt, hogy folytassa a megbeszéléseket Janukoviccsal.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy állandó telefonkapcsolatban áll a külügyminiszterekkel, és tájékoztatni fogja a többi uniós tárcavezetőt mindarról, amit neki elmondanak.

Elkezdték büntetni a felelősöket

Az ukrajnai erőszak megfékezésére szólított fel csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter. A Washingtonban kiadott közleményben az amerikai diplomácia vezetője kiemelte: “Ukrajna népe és a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni azokat, akik bűnösek a történtekben”. Kerry sürgette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy azonnal kezdjen komoly párbeszédet az ellenzék vezetőivel egy átmeneti kormány megteremtése érdekében, amely széleskörű támogatással bír.

Az Egyesült Államok a beutazás korlátozásával elkezdte büntetni azokat, akik felelősek az erőszakért – emlékeztetett a külügyminiszter. Megerősítette egyúttal, hogy Washington további szankciókat készít elő.

A Fehér Ház is odapirított

Korábban Joe Biden amerikai alelnök telefonon arra figyelmeztette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy az Egyesült Államok kész szankciókat bevezetni azon hivatalos személyek ellen, akik elrendelték, hogy a biztonsági erők Kijevben tüzet nyissanak a tüntetőkre.

A Fehér Ház közleménye szerin Biden határozottan elítélte, hogy civilek ellen erőszakot alkalmaztak az ukrán fővárosban. Arra szólította fel Janukovics elnököt, hogy haladéktalanul hívja vissza a biztonsági erőket – a rendőröket, a mesterlövészeket, a katonai és félkatonai egységeket és az irreguláris erőket.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egy független és demokratikus Ukrajnát támogat, amelynek jövőjét a nép akarata határoz meg.

Nem kellene lemondania Janukovicsnak?

Viktor Janukovics ukrán elnöknek nem kellene lemondania, mert Ukrajnának szüksége van rá, hogy véghezvigye a szükséges politikai változtatásokat – vélekedett Geoffrey R. Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete csütörtök esti nyilatkozatában.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Pyatt hozzátette, hogy Ukrajnában nagy vita folyik az előrehozott választásokról. Amennyire ő tudja, Janukovics e tekintetben bizonyos javaslatokat tett az Európai Unió három – francia, lengyel és német – Ukrajnába látogató külügyminiszterének.

Magától értetődő, hogy “konzultálunk európai partnereinkkel, amikor kialakítjuk álláspontunkat” – tette még hozzá a nagykövet.

Felkészültek a szabolcsi kórházak

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta folyamatosan monitorozza a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az ukrán-magyar határ menti kórházakban lévő szabad, illetve szükség esetén felszabadítható ágyak számát – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában. A GYEMSZI azt közölte a lappal, hogy a kórházak eddig nem jeleztek megnövekedett betegforgalmat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház négy – a fehérgyarmati, mátészalkai, nagykállói és nyíregyházi – intézményben tudja teljesíteni a személyi feltételeket a katasztrófatervnek megfelelően, ha nagyobb betegellátási igény merülne fel; a debreceni Kenézy Gyula Kórház pedig körülbelül száz sérültet tud fogadni anélkül, hogy az veszélyeztetné a normális betegellátást – derül ki a cikkből.

Olvasói sztorik