Nagyvilág

Egyre több a bevándorló Svájcban

Nagyobb a külföldiek aránya, mint Németországban.

Jelentősen emelkedett a Svájcban élő külföldiek száma 2013-ban – közölte csütörtökön a svájci Szövetségi Bevándorlásügyi Hivatal.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a bevándorlók száma 3,4 százalékkal, 1 millió 880 ezerre nőtt a múlt évben, ami azt jelenti, hogy a Svájcban élő valamivel több mint nyolcmillió lakos majd huszonnégy százaléka külföldről érkezett az alpesi államszövetségbe. Ez jóval több, mint például a szomszédos Németországban élő migránsok kilenc százalékos aránya.

Az olaszok vannak a legtöbben

Az Európai Unió tagállamaiból, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) három tagállamából érkezők száma tavaly 4,5 százalékkal 1 millió 250 ezerre nőtt. Az ország legnagyobb külföldi közösségét továbbra is az olaszok (301 ezer 254) alkotják, s őket követik a németek (293 ezer 156), a portugálok (253 ezer 769), a franciák (110 ezer 190) és a koszovóiak (95 ezer 140).

Mint ahogy arról beszámoltunk, Svájcban február 9-én népszavazás tartottak az uniós bevándorlásról. A szavazók hajszálnyi többsége úgy döntött, hogy a jövőben korlátozni kell a bevándorlók számát. Mindazonáltal az egyes országokra vonatkozó migrációs kontingensek méretéről még nem született döntés. Az EU- és az EFTA-tagállamok polgárainak többsége eddig korlátlan mozgásszabadságot élvezett Svájcban, míg a világ más részeiről érkezők számát eddig is korlátozták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik