Nagyvilág

Elnyelheti a víz a kubai mesterséges szigetet

A régen kihalt tainó indián őslakosok faluját rekonstruálták Kubában a szigeten, ami most veszélyben van a kubai televízió híradása szerint.

Havannától 150 kilométerre, Kuba délkeleti részén, a Tesoro-lagúnató egy mesterséges szigetecskéjén építették fel 1964-ben az Aldea Taina nevű kulturális és turisztikai központot, amely a Kolombusz előtti kor indián faluját mutatja be. A szigeten láthatók a leghíresebb kubai szobrászművész, Rita Longa életnagyságú alkotásai, melyek a mindennapi tevékenységüket végző őslakosokat ábrázolják.

Urbano Bouza, a szobrász hajdani asszisztense szerint a sziget néhány éven belül eltűnhet a lagúnató vizében, ha nem tesznek semmit a megmentéséért.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A tainó falu és a szigeten található étterem minden évben turisták millióit látja vendégül. A projektet annak idején Fidel Castro és Rita Longa indította el, ám az utóbbi 25 évben semmiféle karbantartást nem végeztek a területén – hangzott el a kubai televízió adásában.
Nadiesda Santamaria, a turisztikai park igazgatója elmondta: a szobrokat restaurálták, a kotráshoz azonban nincsenek sem gépeik, sem szakembereik, hogy a szigetet megmenthessék.

A spanyol hódítás előtt a Kubát benépesítő három indián törzs közül a tainók kultúrája volt a legfejlettebb. A hódítók és az általuk behurcolt betegségek néhány évtized alatt kiirtották őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik