Nagyvilág

Elengedték a Pussy Riot két tagját

Csak néhány óráig tartotta őket fogva a rendőrség. Nem emeltek vádat ellenük.

Pár órával azután, hogy őrizetbe vette, már el is engedte a rendőrség kedden a Pussy Riot orosz női punkegyüttes két tagját.

Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina  délelőtt került rendőri őrizetbe. Az első hírek szerint szállodai lopással gyanúsították őket, de végül nem emeltek semmilyen vádat ellenük. Az együttes két tagját Szocsi belvárosában, nem messze a téli olimpiai játékok helyszínétől vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint csak kihallgatásra “rendelték be” őket szállodai lopással kapcsolatban.

A két nővel együtt rövid időre hét másik ember is őrizetbe vettek, ők is távozhattak.

Nagyezsda Tolokonnyikova a lenta.ru orosz internetes híroldalnak azt mondta, hogy több emberi jogi aktivistával együtt akciósorozatot terveztek Szocsiban. Egyebek között el akarták énekelni a Putyin megtanít téged a hazát szeretni című dalt, és a fellépéseken forgatva zenei klipet akartak összeállítani. Amikor a rendőrök feltartóztatták őket, semmiféle akció nem zajlott, csak sétáltak az utcán.

A Pussy Riot azzal vált világhírűvé, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja 21 hónapon át javító-nevelő táborban raboskodott. Tavaly decemberben szabadultak közkegyelemben részesülve. Utóbbi révén csupán három hónappal rövidült büntetésük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik