Nagyvilág

Csak munkaidőben bevethető a svájci légierő

A tegnap eltérített etióp utasszállítót francia, és olasz vadászgépek kísérték Genfbe. A helyiek még nem voltak szolgálatban.

Vadászgépek kísérték az eltérített etióp utasszállítót a genfi reptérig – szóltak tegnap a tudósítások. A másodpilóta egyszerűen kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, míg az a kiment a mosdóba, majd Róma helyett Genfbe vette az irányt. Amint a gép letért a tervezett útvonalról, és a másodpilóta közölte, hogy Svájcban fog landolni, terrortámadás veszélye miatt vadászrepülőket küldtek az utasszállító nyomába. Az olasz, és a francia hadsereg gépeit. A svájci F-8-asok, és F-15-ösök mindvégig a földön maradtak.

„A Svájci Légierő csak munkaidőben elérhető, reggel 8-tól délig, és 13.30-tól 17.00-ig.” – adott magyarázatot az AFP kérdésére Laurent Savary, a légierő szóvivője. A svájci légi bázisokat, takarékosság, és a kis személyzet miatt éjjelente, és a hétvégékre bezárják, az elrabolt utasszállító pedig pont reggel 6.02 szállt le a genfi reptéren, ép az után, hogy a légikikötő kinyitott, de sajnos 2 órával az előtt, hogy a légierő munkába állt volna.

Svájcban egyébként állandó elektronikus légtérfelügyelet működik, de a védelmi feladatok fizikai ellátásában az ország nagyban függ a szomszédaival, különösen a Franciaországgal kötött megállapodásoktól – mondta Savary.

Az alpesi ország egyébként tanulmányozza a lehetőségét annak, hogy 24 órában működő légiereje legyen. Konkrét terv azonban 2020-ig biztosan nem lesz az ügyben. Svájc akkor cseréli le jelenleg szolgáló vadászgépeit svéd Grippenekre. Igaz, az üzlet addig még kútba is eshet: egy hétfőn megjelent kutatás szerint a svédek 53 százaléka ellenzi a vadászgépeladást – jegyzi meg a francia hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik