Nagyvilág

Akik évtizedek óta küzdenek a magyarságukért

Él egy maroknyi magyar a boszniai Banja Lukában, akik bár szerb környezetben nőttek fel, évtizedek óta őrzik és ápolják magyarságukat és anyanyelvüket – írja a MyBalkan blog helyszíni beszámolójában.

Bosznia-Hercegovina szerb köztársaságának (Republika Srpska) fővárosában, Banja Lukában mintegy 70 magyar él (Szarajevóban van még egy kisebb magyar közösség), ők alkotják a Magyar Szó Szerb Köztársasági Magyarok Egyesületét.

A szervezet 2003-ban alakult és körülbelül 20-30 aktív tagja van, akik lelkesen szerveznek kisebbségi programokat: kulturális és színházi esteket, filmbemutatókat, kiállításokat, vagy épp magyarországi utazást. 2011-ben például magyar filmhetet és folklórestet tartottak, de már Szegedre és Budapestre is ellátogatott a csoport, és rendszeres résztvevői a kisebbségeket bemutató eseményeknek. Ezenkívül a szarajevói magyarokkal közösen adják ki a kétnyelvű Új Dobos című folyóiratot. Az odalátogató magyarokat pedig a legnagyobb szeretettel és örömmel fogadják.


Magyar sarok a klubházban
Fotó: Angyal Ágnes / MyBalkan blog

A csoport havonta egyszer találkozik a Banja Luka belvárosában található klubban, amelyet – a városban élő másik 10 kisebbséggel megosztva – használhatnak az önkormányzat jóvoltából. Tevékenységüket anyagilag támogatja ezen kívül az állam is, és Magyarországról is kapnak segítséget. A közösség egyik tartóoszlopa és fő szervezője Milivojević Irén elnök, aki vajdasági magyar, Becskereken született. 1973-ban költözött Banja Lukába, a férje után. Bár sem férje, sem gyerekei nem beszélnek magyarul, Irén megtartotta magyarságát, és bár sokáig senkivel sem tudta gyakorolni a nyelvet – az egyesület megalakulásáig nem nagyon volt kapcsolat az ottani magyarok között –, kiválóan beszél magyarul és társaival lelkesen szervezi a programokat.

A teljes riportot a MyBalkan blogon olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik