Nagyvilág

Kivágták a fát, ami erősebb volt Eisenhowernél

Vihar okozta károk miatt kellett eltávolítani az óriási fenyőt egy golfpályáról. Az egykori elnök gyűlölte a fát, de még ő is kevés volt, hogy kivágassa.

A köznyelvben csak Eisenhower fájának nevezett öreg terpentinfenyő a patinás augustai golfpálya 17. lyuka mellett állt. A Golf Club elnöke szerint az Eisenhower-fa elvesztése “nehezen megemészthető” hír. Egy jégeső okozott olyan károkat a 125 éves fenyőben, hogy nem volt mit tenni, ki kellett vágni.

A klubban hamarosan nagyszabású tornát rendeznek, a játékosok közösségét lesújtották a fa pusztulásáról szóló beszámolók. A hatszoros bajnok Jack Nicklaus amerikai golflegenda azt mondta, az Eisenhower-fa a nagy múltú augustai klub jelképe, a pálya fontos része volt. “Mindannyiunknak hiányozni fog” – sajnálkozott.

Tiger Woods a fa alatt:

A terpentinfenyő a golftörténet leghíresebb fái közé tartozott – a Pebble Beach-i pálya 18. lyukánál van egy hozzá hasonlóan híres -, amely terebélyessége miatt nagy kihívást jelentett a játékosoknak, legyenek akár profik, akár műkedvelők. Dwight D. Eisenhower, aki 1948-tól haláláig, 1969-ig volt tagja a klubnak, olyan gyakran találta el a fát és olyannyira utálta azt, hogy végül 1956-ban, második terminusa idején azt szorgalmazta a klub vezetőségi találkozóján, hogy vágják ki.

Clifford Roberts, a társaság akkori elnöke azonban felülbírálta az elnök javaslatát és berekesztette az ülést. A terpentinfenyőt azóta emlegették az Eisenhower fája vagy az Ike fája néven.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik