Kultúra

Elhunyt Dwight D. Eisenhower elnök fia

gyertya(3)(1)(1)(960x640).jpg (gyertya, )
gyertya(3)(1)(1)(960x640).jpg (gyertya, )

John Eisenhowert Marylandi otthonában, 91 éves korában érte a halál, ő volt a korábbi elnök egyetlen fia.

„Egy amerikai hős fiaként nőtt fel, és aztán saját erejéből lett maga is egy nagy amerikai, a második világháború és a koreai háború bátor katonája” – méltatta őt Barack Obama elnök.

Az elnöki párnak John előtt is volt egy gyermeke, Doud, aki azonban háromévesen skarlátban meghalt. Egy évvel később született John, aki végül a pár egyetlen gyermeke maradt.

Apjához hasonlóan John Eisenhower is katona lett, elvégezte a West Point-i katonai akadémiát, ahol épp azon a napon – 1944. június 6-án – tette le a záróvizsgát, amelyen tábornok apja a szövetséges erők főparancsnokaként parancsot adott a normadiai partraszállásra.

John Eisenhower katonaként részt vett a második világháborúban és a koreai háborúban, és dandártábornoki rangig vitte a hadseregben. Hadtörténészként számos könyvet publikált – egyebek közt az első világháborúról, az Egyesült Államok és Mexikó közti háborúról, az amerikai hadsereg 20. századi fejlődéséről -, emellett segített apjának is megírni emlékiratait a Fehér Házban eltöltött évekről. Richard Nixon elnöksége alatt hazája belgiumi nagykövete volt.

Noha egész életében republikánus volt, saját bevallása szerint a 2004-es elnökválasztáson a demokrata John Kerryre szavazott, nem pedig a republikánus George W. Bush-ra.

Az elnökfiú Richard Nixon elnök lányát, Julie Nixont vette feleségül, négy gyermekük született, egy fiú és három lány, a legidősebb – a fiú – ugyanazt a nevet viseli, mint híres nagyapja, Dwight David Eisenhower.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik