Nagyvilág

Több tucat rab szökött meg

A líbiai Zenten város börtönéből léptek le a fogva tartottak.

A Tripolitól 160 kilométerre délnyugatra lévő városban a Libya Herald honlapjának a híre szerint az a szóbeszéd járja, hogy számos börtönőr is segített az elítélteknek a kitörésben. Egy másik forrás szerint a rabok orvost kértek és amikor megérkezett és kinyitották neki a kaput, a rabok rárontottak az őrökre és elmenekültek. 19 szökevényt később elfogtak, közülük azt a kettőt, akiket az őrök megsebesítettek, amikor tüzet nyitottak a menekülőkre.

Az állam biztonsági erői számos milíciát olvasztottak be a soraikba és ennek következtében tevékenységük hatékonysága meglehetősen sok kívánnivalót hagy maga után. Az utóbbi hónapokban a meglehetősen kaotikus állapotokat kihasználva rabok százai szöktek meg a börtönökből.

A rabok jelentős részét a február 17-i forradalom becsmérléséért ítélték szabadságvesztésre.

A Líbia keleti részén, Bengáziban 2011 februárjában az úgynevezett arab tavasz során kibontakozott tüntetések felkelést indítottak el az észak-afrikai országot évtizedeken át uraló Moammer el-Kadhafi ellen. A NATO légi támogatásával a felkelők megdöntötték a rezsimet, a bujkáló diktátort egy felkelő agyonlőtte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik