Nagyvilág

Megsülnek a brazilok a forróságtól

A foci helyett az időjárás miatti panaszkodás lett a közkedvelt utcai csevejek központi témája az utóbbi időben Brazíliában, mivel a dél-amerikai ország az idei nyáron 40 Celsius-fok körüli rekkenő hőségtől szenved.

Akinek van otthon légkondicionáló berendezése, mostanában éjjel-nappal járatja azt, mit sem törődve a magas áramdíjakkal. A férfiak közül néhányan már szoknyában járnak, hogy könnyebben elviseljék a meleget.

Nemcsak az emberek, hanem az állatok is szenvednek a forróságtól: az állatkertekben a majmoknak gyümölcsfagyit, a tigriseknek és oroszlánoknak pedig jégtömbök közé kevert húst adnak gondozóik.

A több mint hatmillió lakosú Rio de Janeiróban az Inmet meteorológiai intézet adatai szerint az előző hétvégén 41,2 fokra emelkedett a hőmérséklet, miközben a hőérzet az 50 fokot is meghaladta.

A Copacabana sétányára az emberek csak sötétedés után merészkednek ki, ugyanakkor hétvégén napközben is tömve vannak a strandok. Aki a azonban mezítláb akar a vízig eljutni, annak fakírként kell végigszáguldania a forró homokon.

“Szinte lehetetlen szandál nélkül a tengerig eljutni” – mondta a dpa német hírügynökségnek a 25 éves Cecilia, aki 60-as védőfaktorú naptejjel óvja bőrét a tűző naptól.

A 41 éves Andre Amaral Silva a minap úgy döntött, hogy szoknyában megy dolgozni, mivel munkahelyén, ahol nincs klímaberendezés, nem engedik meg a férfiaknak, hogy rövidnadrágot viseljenek.

A forróság miatt – elsősorban az ország déli-délkeleti részén – óriásira nőtt a kereslet a ventilátorok iránt, és a termékből gyakorlatilag néhány nap alatt hiánycikk lett. “Ezt senki nem látta előre” – nyilatkozott Giovanni Marins Cardoso, a Mondial vállalat kereskedelmi igazgatója a globo.com hírportálnak. Mint mondta, idén nyáron 200 százalékkal nagyobb volt a ventilátorok utáni kereslet, mint a korábbi évek azonos időszakában.

A tengertől 70 kilométerre fekvő Sao Paulóban is elviselhetetlen a meleg, a közel 12 millió lakosú metropoliszban sok nő számára nélkülözhetetlen kellékké vált a legyező.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik