Nagyvilág

Döntött a bíróság: Tokaj nem csak a miénk

Luxembourgban elutasították a magyar fellebezést, így nem jogtalan a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" szlovák megnevezés használata.

Az Európai Bíróság kimondta: nem minősül megtámadhatónak a “Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák név nyilvántartásba való bejegyzése.

A bejegyzés az oltalom alatt álló eredetmegjelölések E Bacchus elnevezésű elektronikus nyilvántartásába történt. E bejegyzés nem vitatható az uniós bíróságok előtt – állapította meg az Európai Bíróság. A testület az indoklásban kiemelte, hogy a tokaji borvidék Magyarország és Szlovákia területére is kiterjed.

Magyarország Tokajra változtatta a Tokaji bor elnevezést, azt 2009 júliusában bejegyeztette, és az Európai Bizottság mindezt jóváhagyta. A szlovákok azonban ezt kifogásolták, és ők is kérték a bizottságot, hogy szlovák részről vegye fel a jegyzékbe.

Pozsony kérését először elutasították, később azonban hosszan tartó tárgyalások után sikerült eredményt elérniük, a változást ugyanazzal az időponttal ismerték el, mint a magyarokét.

Tokaji? Tokaj?

A probléma érdekes. Tény, Tokaj földrajzilag átlóg Szlovákiába, ugyanakkor a tokaji borvidék mint világörökség az UNESCO listáján a magyarországi borrégióra vonatkozik csak. A tokaji bor pedig hungarikum, mint ahogy hiába csinálunk mi kiváló “krémfehérsajtot”, az nem lehet feta, ez a név csak a görögországi krémfehérsajtnak van fenntartva. Kérdés, a szlovák “Tokaj régióbeli bor” mennyire okoz majd károkat a magyar tokajinak. Amelyek közül tavaly az egyiket a Wine Spectator neves borlap az év borai közé választott, s amelyből állítólag a tavalyi évjárat egész kiválónak ígérkezik.

Ön mit gondol?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik