Nagyvilág

Börtönt kaphat, mert lerajzolta az államfőt

Súlyos büntetésre számíthat Algériában az a karikaturista, aki gúnyrajzot készített az elnökről. A karikatúra egyébként nem jelet meg.

Tizennyolc hónap szigorított börtön kiszabását kérte az ügyészség Algériában egy karikaturistára, aki gúnyrajzot készített Abdel-Azíz Buteflika államfőről, de az végül nem jelent meg – közölte szerdán védője.

Juszef Dilem ügyvéd elmondta, hogy a nyugat-algériai Oránban lévő büntetőbíróság március negyedikén hozhat ítéletet az ügyben. Hozzátette, hogy az ügyészség ezen felül harmincezer dinár (mintegy kilencvenháromezer forint) pénzbírság kiszabását is kérte Dzsamal Ganemre, a La Voie l’Oranie című lap karikaturistájára az elnök megsértéséért.

Nem közölték

Az ügyvéd elárulta, hogy a művész ellen saját munkáltatója indított eljárást tavaly októberben a rajzért, amelynek szeptember 30-án kellett volna megjelennie. A karikatúrát azonban nem közölték. A gúnyrajz arra tett célzást, hogy a gyenge egészségi állapotú államfő negyedszer is indulna az április 17-re kitűzött elnökválasztáson, bár sohasem jelezte indulási szándékát.

A 76 éves államfő mintegy 15 éve van hatalmon. Tavaly áprilisban agyi érkatasztrófán esett át, és három hónapig egy párizsi kórházban kezelték. Mielőtt júliusban visszatért a gyógykezelésről, az ellenzék Buteflika “aggasztó állapotára” tekintettel arra kérte az alkotmánytanácsot, nyilvánítsa üresnek az államfői posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik