Nagyvilág

Szerda estig tart a béke Homszban

Meghosszabbították a tűzszünetet az ostromlott szíriai városban, ahonnan továbbra is evakuálják az embereket - jelentette be New Yorkban helyi idő szerint hétfő este hivatalosan az ENSZ főtitkár-helyettese.

Valerie Amos, humanitárius ügyekért és a gyorssegélyek összehangolásáért felelős főtitkár-helyettes közölte, hogy a szíriai kormányerők és a felkelők nem utolsósorban az ENSZ nyomására állapodtak meg az eredetileg vasárnapig meghirdetett fegyverszünet meghosszabbításában.

“Remélem, ezáltal lehetővé válik, hogy újabb polgári személyeket helyezzünk biztonságba és pótlólagos segélyszállítmányokkal lássuk el az embereket” – hangsúlyozta Valerie Amos. Azt ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a segélykonvojok ellen a tűzszünet ellenére támadásokat indítsanak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Hétfőn újabb háromszáz szíriai civilt menekítettek ki a kormányerők által másfél éve ostromzár alatt tartott Homszból az ENSZ és a Vörös Félhold munkatársai. Az újabb akcióval együtt összesen mintegy ezerre nőtt a nyugat-szíriai nagyvárosból kimenekítettek száma a tűzszünet pénteki kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik