Nagyvilág

Matolcsyék a tűzzel játszanak

A Financial Times a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájáról írt.

További meglepetések érhetik az MNB-t

A Financial Times felzárkózó piacokkal foglalkozó blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító idézi a Nomura pénzügyi szolgáltató csoport által az MNB kamatpolitikájáról minap összeállított értékelést. Ebben a cég elemzője, Peter Attard Montalto azt írta, hogy a magyar jegybank a tűzzel játszik, amikor ragaszkodik a további monetáris enyhítéshez, függetlenül a külvilág történéseitől.

Montalto a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva is kijelentette: a piac lassan ráébred, hogy a magyar reálkamatszint kezd túl alacsony lenni.

A magyar pénzügyi illetékeseket jó eséllyel meglepte a forint hétfői meredek árfolyamgyengülése, tekintettel azonban a jelenlegi globális piaci idegességre, a következő hetekben további meglepetések érhetik őket, hacsak a monetáris tanács nem tanúsít kevesebb ideológiai buzgóságot a kamatcsökkentések iránt – áll a Financial Times írásában.

Mennyire fordulunk kelet felé?

A The Ecomomist Kelet-Európára szakosodott blogrovatában (Eastern approaches) megjelent írás szerint a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodással kapcsolatban a valós kérdés az, hogy az energiaiparon túl Magyarország milyen mértékben fordul kelet felé.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a brit lap szerint tárgyalt a Vnyesekonombank – az orosz külkereskedelmi bank – tulajdonában álló, gyenge lábakon álló Dunaferr acélmű megmentéséről is.

A magyarországi választások előtt az ilyen megállapodások politikailag ésszerűnek bizonyulhatnak, nemigen enyhítik ugyanakkor a Kreml térségi szándékaival, valamint Orbán Viktor ítélőképességével kapcsolatos aggályokat – áll a The Economist blogjában.

A nagyvadakra vadászó összebarátkozott Orbánnal

A Die Zeit című német liberális hetilap egy német nagyvállalkozóról, Ulrich Bettermannról közölt írásában foglalkozott Magyarországgal. A nagyvadakra vadászó című portrét azzal kapcsolatban készítették, hogy Mihail Hodorkovszkij orosz volt  olajmágnás Ulrich Bettermann segítségével utazott Oroszországból Németországba, amikor tavaly decemberben elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezték. A német vállalkozó  egy barátja, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter kérésére működött közre az ügyben, egyik magánrepülőgépét bocsátotta Hodorkovszkij rendelkezésére.

Az OBO Bettermann nevű elektronikai cég tulajdonosáról szóló portré egyebek között arra is kitér, hogy személyesen vezette a 700 főt foglalkoztató magyarországi üzem kiépítését, mert a lehető leggyakrabban akart a fiával lenni, aki fogyatékkal él és Budapesten találták meg a legjobb ellátást számára.

A vállalkozó összebarátkozott Orbán Viktorral. “Azt mondtam neki: Viktor, kommunikálj mindig nyíltan és csak annyit költs, amennyi pénzed van” – mondta Ulrich Bettermann a Die Zeitnak, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök mindezt “egész jól csinálja”. Elmondta, hogy Magyarországon építi cége új bemutatótermét, s Budapestre hívja üzleti partnereit, hogy a Duna partján sétáljon velük, mert “itt tényleg van mit ajánlani nekik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik