Belföld

Áder aláírta a törvényt, nem szavazhat a nép Paksról

A köztársasági elnök aláírta az atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.

Áder János közleménye szerint a “törvények betartása és tisztelete magától értetődő kötelezettség egy jogállamban. Olyan kötelezettség, amely mindenkire egyformán vonatkozik. Ezért is különösen fontos, hogy mindazok, akik közjogi felelősséget viselnek egy politikai közösség életében, minden körülmények között ragaszkodjanak a jogállami normákhoz”.

Az alaptörvény alapján a köztársasági elnök egyik fontos alkotmányos kötelezettsége, hogy aláírásuk előtt megvizsgálja az Országgyűlés által elfogadott törvényeket. Ez minden egyes törvény esetében így van. Függetlenül attól, hogy bárki kéri-e az adott törvény vizsgálatát, vagy sem” – emlékeztetett az államfő, aki ezzel üzent is az ellenzéknek.

Áder János szerint tartalmi és formai szempontból, illetve a törvény elfogadásának módja alapján sem tehetett mást, mert részletes vizsgálata után, arra jutott, hogy “a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott”. Ezért a törvényt aláírta és kihirdetését elrendelte.

Ezzel egyidejűleg megvizsgálta a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Megállapította, hogy az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. Ilyen kezdeményezést még az államfő sem tehet.

Az elnök esküjét tekinti a jövőben is minden döntésénél kizárólagos mércének és “ettől sem petíciók, sem utcai demonstrációk, sem zsarolás, sem nemzeti zászlónk “túszul ejtése” nem” térítheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik