Nagyvilág

Elárverezik a gazdátlan poggyászokat

Olyan csomagokról van szó, melyekért több mint két évig nem jelentkezett senki. A licitálóknak fogalmuk sincs arról, hogy mi lehet a bőröndökben.

Aukciót rendez a LOT lengyel légitársaság február 15-én az utasok által otthagyott, csaknem másfél tonna poggyászból – adta hírül honlapján a Rzeczpospolita című lengyel lap.

A LOT varsói székházában fogják kiállítani azokat a csomagokat, amelyekért több mint két évig nem jelentkeztek tulajdonosaik. Idetartoznak a repülőgép fedélzetén hagyott kézipoggyászok és a feladott bőröndök is. A tárgyak egy részét: gyerekholmikat (kocsik, játékok) vagy fogyatékosok által használt eszközöket (mankók, kerekesszékek) karitatív szervezeteknek ajánlják fel – közölte Barbara Pojanowska-Kuras, a LOT szóvivője. A többi holmit azok kapják, akik a legtöbbet fizetnek érte.

Az aukción való részvétel fejében 10 zloty (730 forint) értékű jegyet kellett vásárolni a LOT internetes üzletében (airkiosk.lot.com). A jegyeket február 5-én kezdték árulni, és rövid idő alatt szétkapkodták. A következő, néhány hónap múlva sorra kerülő aukciót már csak interneten rendezik meg.

Két évig várják eredeti tulajdonosukat

Lengyelországban első ízben lesz ilyen aukció, de más légitársaságok már rendeztek hasonló licitálásokat. Ezeknek megvannak a maguk “rajongói”, akik figyelmesen követik, ki és mikor rendez ilyen aukciót. A LOT esetében a kikiáltási ár 10 zlotynál kezdődik. A licitálók nem ismerhetik meg a bőrönd vagy kézipoggyász tartalmát, ránézéssel kell dönteniük, hogy beszállnak-e a versengésbe. Az aukcióból befolyt összeget a LOT a jövőbeni gazdátlan csomagok őrzésére fogja fordítani.

A légi utasok által elveszített vagy elhagyott csomagok a nemzetközi poggyászkereső rendszerhez kerülnek. Öt nap után, ha nem sikerül kideríteni a tulajdonos személyét, a csomagot az adott repülőtéren működő legnagyobb légitársaság központi poggyászkereső irodájához továbbítják. Itt két évig őrzik meg, ezt követően megsemmisíthető vagy eladható. Az őrzési idő alatt mindennap ellenőrzik, hogy egy utas – bárhonnan a világból – nem kereste-e az adott csomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik