Nagyvilág

9 év után szabadulhat az ausztrál szépség

Az indonéz börtönből kijut ugyan, de évekig Bali szigetén kell maradnia.

Indonéziában feltételesen szabadlábra helyezhetik Schapelle Corbyt. Az ausztrál diáklányt még 2004-ben kapták el 4 kiló marihuánával a Bali szigetén található Denpasar repülőterén. Bár az akkor 26 éves lány végig ártatlannak vallotta magát, az indonéz igazságszolgáltatás húsz év börtönre ítélte.

Az eljárás azonban több kérdést nem tisztázott, a lány ugyanis azt állította, hogy a kábítószer a tudta nélkül kerül a bodyboard táskájába – a védelem szerint az ausztrál reptéri rakodók tehették bele –, míg a rendőrök azt mondták, Schapelle azon ügyeskedett, hogy a vámtiszt ne tudjon belenézni a táskába.

A vizsgálatot nehezítette, hogy az indonéz reptér térfigyelő kamerái nem működtek, a vámosok pedig nem tudtak angolul.

Schapelle ügye Ausztráliában is komoly indulatokat gerjesztett, a közvélemény egy része elítélte, míg mások hittek ártatlanságában, így elfogadhatatlannak tartották, hogy a lányt két évtizedre egy indonéz börtönben zárják.

Hogy 20 év helyett mégis csak kilencet kelljen ülni, abba közrejátszott Corby példás magaviselete és az indonéz elnök kegyelme.

A feltételes szabaduláshoz tartozik, hogy a lány a következő 2017-ig nem hagyhatja el Indonéziát – így vélhetően a Bali szigetén élő testvéréhez költözik.

A BBC tudósítása szerint néhány indonéz politikus kiakadt a híren, mert szerintük Schapelle szabadulása csak lassítja Dzsakarta kísérleteit a drogkereskedelem visszaszorítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik