Nagyvilág

Tűz miatt evakuálták az atomhulladék-lerakót

Egy teherautótűz miatt evakuálták szerdán annak az új-mexikói sóbányának a dolgozóit, amelyet alacsony sugárzású, plutónium-szennyezett hulladékok lerakására használ az amerikai szövetségi kormány.

A tűzeset nyomán hat embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de hazaengedték őket néhány órával azután, hogy a Carlsbad közeli telep egyik földalatti járatában kigyulladt egy sószállító teherautó.

Az üzem vezetőinek közlése szerint a (hely idő szerint) szerda délelőtt történt incidens nem érintett semmilyen sugárszennyezett hulladékot.

Az üzem az Egyesült Államok első és egyetlen működő földalatti nukleáris hulladéklerakója. Heti 17-19 fuvarral ide szállítják a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium és más védelmi projektek plutóniummal szennyezett felszereléseit, hogy a földalatti sórétegekbe vágott helyiségekbe temessék azokat.

Az esetről tartott délutáni sajtótájékoztatón illetékesek elmondták, hogy a teherautótűz a létesítmény északi tárnájában történt, míg a sugárzó hulladékokat a déli tárnában tárolják. A riasztórendszerek működésbe léptek, és a mentőcsapatokat azonnal mozgósították, s egyúttal felfüggesztettek minden hulladékkezelési műveletet.

A telep telefonon felhívott szóvivője mindazonáltal az este nem tudta megmondani, hogy pontosan mi a helyzet a bányában. Szavai szerint a dolgozók még nem kaptak engedélyt arra, hogy újra munkába álljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik