Nagyvilág

Pedofil papok: még a Vatikánnak áll feljebb?

A Szentszék ENSZ-hez delegált nagykövete szerint a szervezet gyermekjogi bizottságának jelentés elferdíti a tényeket, tisztességtelen és ideológiai szempontból elfogult. Utalt arra, hogy szerinte meleglobbi is állhat a háttérben.

Korábban a témában:

A Vatikán szerdai közleményében bírálta az ENSZ gyermekjogi bizottságának a papi pedofíliával kapcsolatos aznapi jelentését, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a világszervezet megpróbál “beavatkozni olyan egyházi tanításokba, amelyek az emberi méltóságra és a vallásszabadság gyakorlására vonatkoznak”.

“A Szentszék tudomásul veszi a (szerdán Genfben közzétett) jelentés végkövetkeztetéseit, amelyeket figyelmesen meg fog vizsgálni” – áll a Vatikán válaszközleményében, amelyben leszögezik: a római katolikus egyház “továbbra is elkötelezett a gyermekek jogainak védelme mellett”.

A – jogilag nem kötelező erejű – ENSZ-jelentés szerint a Vatikán rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme elé, és az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg. A bizottság követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait annak érdekében, hogy az elkövetőket, illetve mindazokat, akik segédkeztek tetteik eltussolásában, felelősségre lehessen vonni. A jelentés szerzői követelték továbbá, hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek.

Bírálat a kritikára

A Vatikán válaszközleményében bírálta az ENSZ-bizottságot amiatt, hogy – az abortusz és a fogamzásgátlás kérdésében megfogalmazott ajánlásaival – bele akar avatkozni az egyháznak “az emberi méltósággal kapcsolatos tanításaiba és a vallás szabad gyakorlásába”.

Silvano Tomasi érsek, apostoli nuncius a Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete, akit a bizottság korábban szintén meghallgatott, a Vatikáni Rádiónak Genfben nyilatkozva azt mondta, hogy a jelentés elferdíti a tényeket, tisztességtelen és ideológiai szempontból elfogult.

Az érsek a jelentésnek az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját bíráló kitételeire reagálva kijelentette: a világszervezetnek nincs joga az egyházat “vitára nem bocsátandó” erkölcsi tanításainak megváltoztatására kérni. Úgy vélte, hogy a homoszexuálisok házasságát pártoló nem kormányzati szervezetek valószínűleg befolyásolták az ENSZ-bizottságot a jelentés “ideológiai vonalának” erősítése céljából.

“Úgy hírlik, hogy a jelentés tulajdonképpen már kész volt, mielőtt a Szentszék küldöttségét meghallgatták volna” – mondta az érsek, kifogásolva, hogy a dokumentum nem “naprakész”, figyelmen kívül hagyja a visszaélések ügyében a katolikus egyház által tett intézkedéseket. “Ez tények, bizonyítékok kérdése, amelyeket nem lehet elferdíteni” – tette hozzá.

Egy, a neve elhallgatásához ragaszkodó vatikáni illetékes azt mondta, hogy a jelentés megállapításai túlterjeszkednek a bizottság hatáskörén, “erősen konjunkturálisak, és a politikai korrektségre törekvő hevület érződik rajtuk”.

Ferenc pápa korábban már elítélte a papi pedofíliát, azt az “egyház szégyenének” nevezte, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az elődje, XVI. Benedek által ezzel kapcsolatban elindított eljárásokat.

Egy januárban nyilvánosságra került dokumentumban a Vatikán részletekkel szolgált a szexuális visszaélések miatt hivatásukból elbocsátott papok számáról. A 2011-12-es statisztika szerint XVI. Benedek pápa két év alatt közel 400 papot zárt ki a papi rendből gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Ez az első alkalom, hogy egy tekintélyes ENSZ-bizottság bírálja a Szentszéket bizonyos cselekmények miatt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.