Nagyvilág

A Vatikán cáfolja, hogy a meleg lobbi irányítaná

Vatikan-biboros(960x640)(3).jpg (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )
Vatikan-biboros(960x640)(3).jpg (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )

A svájci gárdisták egykori parancsnokának kijelentéseit cáfolva Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes tagadja "a Vatikánt uraló meleg lobbi" létezését a La Repubblica balközép olasz napilap keddi számának adott interjúban.

Az érsek szerint Mäder nevek és konkrét bizonyítékok említése nélkül nyilatkozott, így könnyű általánosságban vádaskodni. Ha be akar valamiről számolni, várom, én itt vagyok – hangoztatta Angelo Becciu a La Repubblicában.

A svájci gárdistákat 2002-2008 között vezető Mäder a Schweiz am Sonntag svájci hetilapnak úgy fogalmazott: a Vatikánt annyira hatalmas meleg lobbi uralja, hogy ez már egyenesen veszélyezteti az egyházfő személyes biztonságát.

A szentszéki államtitkárság második számú vezetőjének számító Becciu szerint ha Mäderben bármilyen gyanú támadt vagy megtudott valamit, beszélnie kell, máskülönben szóbeszédről és rágalomról van szó. Az érsek elismerte, hogy a vatikáni meleg lobbi létezése felkapott téma, de bizonyítékok nincsenek. Elmondta, hogy nemrégen a kúrián dolgozó két személyt rágalmaztak meg hasonló módon. Az esetet kivizsgálták és az érintetteket minden tekintetben felmentették.

Arra a kérdésre, hogy abban a bíborosi jelentésben, mely a 2012-es Vatileaks-botrányt követően készült, szó van-e a vatikáni meleg lobbiról, Becciu azt válaszolta, a jelentés tartalma titkos, és kizárólag a pápa ismeri.

Az érsek arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa tavaly nyáron – visszaúton Brazíliából a Vatikánba – a repülőn azt mondta az újságíróknak, sokat írnak a meleg lobbiról, de ő még nem találkozott vele. Ferenc pápa hozzátette, semmilyen lobbi nem pozitív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik