Nagyvilág

Tagadja a brutális mészárlást a japán köztévé vezetője

Nemes egyszerűséggel nem megtörténtnek nyilvánította az 1937-es nankingi mészárlást a japán közszolgálati tévé egyik vezető tisztségviselője. Az ország kormánya egyelőre nem ítélte el hivatalosan a tévést.

Egy vasárnapi politikai beszélgetésen tagadta le a nankingi mészárlást megtörténtét Hiakuta Naoki, az NHK tévé igazgatótanácsának egyik tagja. “Egy országot sem érdekelt Csang Kaj-sek kínai nacionalista vezető propagandája a Japán által Nankingban elkövetett mészárlásról. Tudja, miért? Mert nem volt ilyen” – mondta a befolyásos médiaszemélyiség, aki a beszélgetésen az egyik szélsőjobboldali párt jelöltjének támogatójaként szerepelt.

Bár Naoki kijelentésére hétvégen került sor, a japán kormány egyelőre nem ítélte el hivatalosan. A kormány főtitkára egyelőre annyit fűzött az esethez, hogy tud arról, mit mondott a tévés, azonban úgy véli, ez nem ütközik a csatorna belső szabályzatába.

A nankingi mészárlás 1937 decemberében történt, mikor japán csapatok betörtek a városba. Kína szerint az ellenséges hadsereg 300 ezer embert mészárolt le akkor. Külföldi történészek sem tagadják, hogy megtörtént a vérengzés, ám kutatásaik szerint az áldozatok száma jóval kevesebb volt annál, mint amennyit Kína állít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik