Nagyvilág

A japán kormányfő az ázsiai Hitler Észak-Korea szerint

A hivatalos hírügynökség közölte Abe Sindzó új militarista ambíciókat dédelget. Az állampárt lapja tébolyodottnak nevezte a politikust.

Ázsiai Hitlernek nevezte kedden Abe Sindzó japán miniszterelnököt a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség, amely a phenjani rezsim fő propagandaeszközének számít.

A hírügynökség Abe január eleji közléseihez fűzött kommentárt, a japán kormányfő akkor jelentette be, hogy még ebben az évtizedben felülvizsgálják a szigetország – még a világháború után született – békepárti alkotmányát.

A KCNA szerint “semmi különbség nincs a kommunisták elleni harcot egy új háború indításához ürügyként alkalmazó, fasiszta őrült Hitler és a felelőtlen Abe között, aki az Észak-Koreával szembeni konfrontációt használja fel arra, hogy Japán új militarista ambícióit szentesítse”. Nemrégiben az észak-koreai állampárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun is “tébolyodott militaristának” bélyegezte Abét.

A japán kormányfő a közelmúltban többször tett élesen nacionalista kijelentéseket, tavaly decemberben pedig különösen magára haragította Kínát és a két Koreát azzal, hogy elment a második világháború japán halottainak emléket állító Jaszukuni-szentélybe, ahol 14 háborús főbűnös emlékét is őrzik. Phenjan már többször értésre adta azt az álláspontját is, hogy Japánt még nem vonták kellő mértékben felelősségre a Koreai-félsziget több évtizedes megszállásáért (1910-1945).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik