Nagyvilág

Tizenegy ember sült meg élve

vulkán (vulkán)
vulkán (vulkán)

Legkevesebb 16 ember halt meg egy vulkánkitörésben Szumátrán. A legtöbben halálra égtek.

Az Indonéziához tartozó szigeten négy év szunnyadás után tört ki a Sinabung vulkán. A tűzhányó két kilométeres magasságba lőtte ki a köveket, a hamu- és gázfelhőt – írja a BBC. A katasztrófára senki nem volt felkészülve, így nem sikerült időben evakuálni a környéket. A Bors szerint az eddig megtalált tizenhat áldozatból 11-nek a forró hamu okozta a halálát.

A tűzhányó leghalálosabb fegyvere általában a piroklasztikus ár. A kitöréssel óriási mennyiségű hamu, gáz és kisebb-nagyobb kődarab emelkedik a magasba, hogy aztán saját súlya alatt összeomolva tüzes pokollá változtassa a világot. Az áradat sebessége elérheti a 700 km/órát is, elfutni, menekülni senkinek nincs esélye.

Herkulaneumra Kr. u. 79-ben csapott le egy 500 Celsius-fokos gáz- és porfelhő. Ezen a hőmérsékleten felforr az agy, a hús másodpercek alatt elpárolog, emberből és állatból nem marad más, mint megfeketedett csontváz. Mire a piroklasztikus ár Pompeit elérte, már vesztett hőmérsékletéből, az emberek itt „csak” élve megfőttek, húsuk a csontjaikon maradt.

700 millióan élnek veszélyben

Ennyien élnek ugyanis aktív vulkanikus tevékenység közvetlen közelében – aki volt már a Nápoly melletti Vezúvon, láthatja, hogy a kráter közvetlen környékén is épültek kisebb épületek, holott egy esetleges kitörés sok-sok kilométeres körzetben pusztítana halálos erővel, és akkor a járulékos károkat (földrengés, szökőár) még nem is vettük. Peruban az ország második legnépesebb városa csücsül egy vulkánon, az említett Nápolyon kívül pedig veszélyeztetett San Salvador, Tokió, Amerikában pedig a Yellowstone vidéke. Szerencsére a vulkánok “előre jelzik”, ha izgatottabbak lesznek, ha növekszik az aktivitásuk, és ezt a vulkanológusok mérik, figyelik, vizsgálják, tehát derült égből villámcsapásként nem ér senkit egy nagyobb vulkán kitörése – előtte ún. domborodás következik be (az egyre feszítőbb magmamennyiségtől pár milliméterrel nagyobb lesz), kisebb földrengések következnek be, amit a szakemberek érzékelnek. De még ekkor sem biztos, hogy robbanásos kitörés következik be, lehetnek szelídebb, lávaömléses kitörések is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik