Nagyvilág

Házat kapott a 99 éves barlangi remete

Új otthont kapott a nepáli kormánytól egy férfi, aki remeteként élte egész eddigi életét egy barlangban, és mindössze két főzőedény képezte a tulajdonát.

Dzsajapati Csepang a dél-ázsiai ország egyik legmarginalizáltabb őslakos népcsoportjának, a csepangoknak a tagja, és a barlangi életmód sokkal inkább kényszerűség, mintsem választás volt a részéről. A nepáli kormány most egy lakhatási program keretében épített házat a 99 esztendős férfinak. Az épület összköltsége nagyjából 370 ezer forintnak megfelelő összegű nepáli rúpia volt.

A csepangok már nem alkotnak nomád törzset, de igyekeznek megőrizni hagyományos életmódjukat a gyorsan változó nepáli társadalomban. A népcsoport tagjai korábban halászat, vadászat és a helyi erdőkben gyűjtött ehető gyökerek révén gondoskodtak a túlélésükről. Az egykor élelmet biztosító földterületek többsége azonban mára hozzáférhetetlenné vált számukra.

“Nincsen földünk, mert nem vagyunk birtokában azoknak az állampolgársági okmányoknak, amelyek a földbirtokláshoz kellenek” – mondták a Nepál központi régiójában fekvő Makvanpur körzetben élő csepangok.

A helyi kormány azt tervezi, hogy összesen 420 otthont bocsát a népcsoport Makvanpurban élő tagjainak rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik