Tudomány

Nincs áram? Semmi gond, az autó majd megfőzi a teát

A hely ahol az autók által tárolt energia látja el házunk fontosabb elektromos eszközeit, ha esetleg elmegy az áram.

A Honda még 2012-ben adta át az E-Kizuna projekt keretében Szaitama városban a kisésrleti “okosotthonkat”, úgynevezett Smart Home-okat, amelyek saját energetikai rendszerrel ellátott házak és hozzájuk tartozó járművek egyvelege.

A projekt nevesített céljai a következők:

– a jövő katasztrófarezisztens városmodelljének megteremtése változatos energetikai megoldásokkal, elektromos mobilitással

– elérhetőbbé tenni az elektromos járműveket, üzleti modelleket fejleszteni az elektromos járművek működtetéséhez

– energetikailag független közösségek létrehozása, melyek helyben termelik és fogyasztják az energiát

– olyan háztartási energetikai rendszerek kifejlesztése, melyek esetleges katasztrófa után is működőképesek maradnak

Ennek az egész rendszernek a köztudatba való elültetésre készítettek egy videót is, ahol a hangsúly a hibrid rendszerű autókon van, amik képesek annyi energiát tárolni, hogy az ellásson egy háztartást arra az időre, amíg – mondjuk egy természeti katasztrófa miatt – szünetel az áramszolgáltatás. Természetesen ezt a rendszert nem pont a rövidfilmben szereplő Honda NSX-GT tanulmány versenyautóra alapozzák, de most ezzel demonstrálják, hogy mennyi energiát képes ez az autó eltárolni, és átadni a lakásnak szükség esetén. Van benne kraft rendesen, nézzétek csak!

Mindezt a japán gyártó a Honda Smart Home System (HSHS) egyik promóciós videójának szánja, a rendszer lényege az otthoni, félfüggetlen energiagazdálkodás megvalósítása, amelyben a ház energetikai rendszerének része az autó és akár a robogó is.

A videóban szereplő autót egy középre szerelt, kétliteres, közvetlen befecskendezéses, négyhengeres turbómotor hajtja meg, amelyet hibrid erőforrással is kiegészítettek. Több részletet még nem árult el a gyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik