Belföld

A melegek jogaiért tüntettek az orosz követségnél

melegtüntetés (melegtüntetés)
melegtüntetés (melegtüntetés)

A szexuális kisebbségeket diszkrimináló oroszországi törvények visszavonását követelték mintegy százan - emberjogi és melegjogi aktivisták, illetve szimpatizánsaik - az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége előtt kedden délután Budapesten.

Az Amnesty International Magyarország és melegjogi civil szervezetek által szervezett demonstráció résztvevői szív alakú transzparenseket emeltek a magasba, olyan magyar, angol és orosz nyelvű feliratokkal, mint “a szerelem emberi jog”, “a szerelem nem bűn” illetve egy Vlagyimir Putyint vastagon kifestett arccal ábrázoló kép is látható volt, amellyel a résztvevők fényképezkedtek.

Hanzli Péter, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője hangsúlyozta: a “nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását” tiltó törvény egy olyan gumiszabály, ami mindenre ráhúzható. Könyveket tiltanak be miatta és kulturális rendezvények, például filmfesztiválok lehetetlenülnek el.

Szerinte a szabályozás által az orosz állam bátorítja az LMBTQI-közösség elleni agresszív homofób támadásokat is.
Jenei Orsolya, az Amnesty International Magyarország irodavezetője úgy vélekedett, hogy az orosz állam gyakorlatilag megszünteti az állampolgári egyenlőséget az LMBTQI-közösség számára, illetve nem fogadja el, hogy a szexuális irányultság az identitás megváltoztathatatlan része. Felszólította az orosz államot a jogszabály visszavonására és a homofób támadások kivizsgálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik