Nagyvilág

Megemelkedett sugárzás egy brit atomlétesítményben

sellafield (sellafield, )
sellafield (sellafield, )

A nukleárishulladék-feldolgozó üzem szóvivője szerint a sugárzás a normális szint felett van, de nem annyira magas, hogy jelentősebb közbelépésre legyen szükség.

Részlegesen lezárták pénteken az északnyugat-angliai Sellafield nukleárishulladék-feldolgozó üzemét, ahol a biztonsági berendezések megemelkedett radioaktív sugárzást mértek.

A létesítmény szóvivője hangsúlyozta, hogy sem szivárgásnak, sem más balesetnek nincs nyoma, a többtucatnyi biztonsági érzékelő közül egy jelzett “a normális szint feletti” sugárzást. Az ilyenkor szokásos biztonsági eljárás mindazonáltal megindult, mivel “egy nukleáris létesítményben nem lehet találgatásokra hagyatkozni”. A szóvivő szerint a sugárzás messze nem olyan magas, amely már jelentősebb közbelépést igényelne. Hozzátette: az sem kizárt, hogy az érzékelő berendezés “a természetes háttérsugárzásban bekövetkezett változást” mérte.

Nem fenyeget veszély

Az üzem egyik illetékes igazgatója is azt közölte pénteken a BBC-vel, hogy semmiféle olyan incidens nem történt, amely “különleges aktivitást” igényelne a létesítményen belül vagy annak környezetében. A Cumbria megyében működő Sellafield üzem egyelőre “csökkentett létszámú” személyzettel működik, az üzemeltetéshez nem közvetlenül kapcsolódó munkahelyek alkalmazottait hazaküldték.

A cég pénteki közleménye hangsúlyozta, hogy sem az alkalmazottakat, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély. A brit energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy “folyamatos kapcsolatban” áll Sellafielddel, de nincs ok annak feltételezésére, hogy bármennyivel is komolyabb incidens történt annál, amiről a létesítmény beszámolt.

Sellafieldben az elmúlt évtizedekben már több komolyabb incidens is történt. Csaknem hatvan éve az addigi legsúlyosabb nyugat-európai nukleáris baleset helyszíne volt: 1957. október 7-én tűz ütött ki az akkor még üzemelő plutóniumtermelő reaktorban, radioaktív anyagok jutottak a levegőbe és elszennyeződött 500 négyzetkilométernyi terület. Évekkel később egy hivatalos jelentés megállapította, hogy legalább húszan a baleset által előidézett rákos megbetegedésekben haltak meg.

Legutóbb 2005-ben több tízezer liternyi sugárzó sav szivárgott ki az üzem területéről. Sellafield a legnagyobb és legösszetettebb brit nukleáris létesítmény. A telep az 1940-es évek végétől a brit önálló nukleáris ütőerő hasadóanyag-szükségletének előállítási központja volt, emellett 1956-ban itt állt üzembe a világ első, kereskedelmi célú áramtermelő atomerőműve – ezt 2003-ban leállították -, jelenleg pedig a használt nukleáris fűtőanyagok újrafeldolgozása és tárolása a létesítmény elsődleges tevékenysége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik