Nagyvilág

Radioaktív folyadék szivárog Amerikában

Egy Washington államban lévő nukleárishulladék tárolóból szivárog az anyag - jelentette be helyi idő szerint pénteken az állam kormányzója. Félő, hogy hosszú távon veszélybe kerülnek a környező vizek.

Kapcsolódó cikkek

Az energiaügyi minisztérium megerősítette, hogy baj történt a Hanford nukleárishulladék tárolóval. A folyadék szintjének csökkenését a 177 földalatti tartály egyikénél észlelték. Jay Inslee kormányzó azt mondta, hogy 150 gallon (568 liter) és 300 gallon (1136 liter) közötti mennyiség folyhatott ki. A környező ellenőrző kutakban nem mértek magasabb sugárzást, de a szivárgás hosszú távú veszélyt jelent a talajvízre és a folyókra.

A Hanford atomhulladék temetőt a II. világháború alatt hozták létre, az atombomba elkészítéséhez vezető titkos program keretében. A tartályokban több millió gallon radioaktív maradék van, amely évtizedek alatt halmozódott fel plutónium bombák gyártása közben. A kilyukadt tartályban 447 ezer gallon (1 692 029 liter) iszapot tároltak.

A kormányzó nyugtalanságának adott hangot, mivel kétségek merülnek fel nem csak a meglévő lék miatt, hanem a többi tartály épségét illetően is. Hanford az Egyesült Államok leginkább szennyezett nukleáris létesítménye. A kormányzó a szövetségi kormányzat elsődleges feladatnak nevezte a megtisztítását, de kétségét fejezte ki, hogy a költségvetési vitákba merült kongresszus eléggé elkötelezett-e a sokba kerülő feladat mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik